divendres, 31 de març del 2000

Les joguines de plom


Biblioteca Joan Amades. Llegat Consol Mallofré, núm. 9
Edició a cura d'Elisabet Giró i Antoni Serés

JOGUINES DE PLOM és un treball de Joan Amades que havia de ser publicat pels vols del 1943. Avui veu la llum actualitzat per la mà d’Elisabet Giró i d’Antoni Serés que el completen, l’analitzen i, sobretot, li donen una visió actual.
L’autor ens apropa a principi del s.XIX, quan les joguines de plom experimenten un canvi radical que perdurà fins als anys seixanta. És un passeig pels obradors, els artesans i les tècniques, però, principalment, és la descoberta dels records d’infantesa d’Amades. Plats i olles de fireta, altarets i santirons, vehicles, soldats, armament... tot plegat és un viatge a l’imaginari per mitjà de les joguines dels nens d’abans que ens obren els secrets d’una societat desapareguda.
Les figures de plom ja no són joguines infantils. Avui formen part del col•leccionisme, del maquetisme i del joc d’adults que es resisteixen a fer-se grans.
Imaginem-vos que sou pels carrers d’aquella Barcelona antiga, visitant els tallers de fosa i, si us atreviu, jugueu a soldats o a fireta. Ben segur que tornareu a ser infants, si és que ho heu deixat de ser alguna vegada.

Març de 2000
Associació Cultural Joan Amades / Edicions El Mèdol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada