dimecres, 1 d’agost del 2001

Neus i sorra


Cavall Fort núm. 937/938 (2001)

Neus i sorra

Vivim en un país privilegiat on la natura que ens envolta i els fenòmens meteorològics ens ofereixen la possibilitat de passar una bona estona jugant a fer d’escultors. I és que al llarg de les quatre estacions de l’any, sobretot durant les vacances de Nadal i les d’estiu!, podem trobar llocs amb recursos com la neu o la sorra, que manipulades amb una mica d’habilitat ens obriran les portes al món de l’imaginari.

Cada cosa al seu lloc
Però què tenen en comú, la neu i la sorra? Si ens hi fixem bé, trobarem un grapat de peculiaritats que, segons com ens les mirem ens faran pensar que els dos elements caminen de bracet o que van cadascun pel seu compte.
D’entrada, és estrany trobar neu a la platja o sorra a la muntanya; diguem que són coses que surten de lògica. També es fa difícil fer ninots de neu en ple mes d’agost dalt dels cims, o castells de sorra durant els de gener a la costa. Posats a embolicar la troca, si combinem els dos elements en una mateixa figura, farem una pasterada de ca l’ample, ja que no són compatibles entre ells. En definitiva, els curiosos, abstenir-vos de fer experiments. No cal que ho proveu!
Ara bé, quant als trets en comú, observarem que són dos elements d’una fragilitat notable que, manipulats en condicions òptimes, poden donar peu a la creació de figures d’un alt nivell artístic: cases, monuments, edificis, escultures...; en fi, veritables obres d’art, això sí, de vida efímera, perquè els agents naturals –raigs de sol, vent, pluja o altra vegada la mateixa mà de l’home- poden desfer l’encanteri.

Qüestió d’hores
El que comença com un mer passatemps – un clot a la sorra o una bola a la neu- pot derivar cap a una especialització en la matèria que us deixaria amb la boca oberta. Tant amb la neu – especialment amb el gel- com amb la sorra, es pot arribar a crear obres extraordinàries. Existeixen concursos i trobades, com la de Sant Antoni a Calonge o la del Santuari de Núria, on els iniciats en les tècniques de la sorra i la neu fan veritables meravelles. En aquestes concentracions artístiques podem trobar reproduccions de torres, vehicles, animals, castells de fantasia, sirenes de mar, homes de neu... Fer escultures de gel ja és una mica més complicat, perquè s’ha de treballar amb eines especials i la matèria primera no és tan accessible. És una activitat que està més estesa en països on fa molt fred, com ara Alaska o el Canadà.

Efectes espectaculars
Cada vegada són  més inversemblants els resultats obtinguts en les composicions de gel o sorra. Amb el suport de llums artificials de nit, els blocs de neu prenen relleus visuals sorprenents. Pel que fa a les escultures amb la sorra, passa un fenomen semblant gràcies a la utilització d’arenes tenyides de colors diferents.

Maletí de treball
Si bé no  hi ha res escrit, ja que cada artista utilitza i combina les eines que li van millor, està demostrat que amb una pala, una galleda i un rastell –i no oblidem les mans!- es pot donar volum a una infinitat de figures i objectes fins al punt que només els faltaria parlar o bellugar-se. El catàleg d’estris que es poden utilitzar, però, és molt més extens: pinzells,gúbies de totes les mides per acariciar la sorra... fins al cas extrem, en països amb molta neu, d’esculpir escultures de gel amb escarpa, martell i motoserra mecànica!

Mans glaçades
Si la vostra afició és treballar amb la neu o el gel, cal que aneu amb molt de compte de no pescar un refredat de campionat, d’aquells que us fan guardar llit – amb el termòmetre inclòs! En altres paraules: no estareu gens desencaminats si aneu ben equipats, us abrigueu bé i us poseu guants. I és que a qui no li ve de gust tocar la neu amb la punta dels dits? És una temptació difícil d’esquivar, oi? A veure, fem memòria: qui no ha fet mai diana amb les mans carregades de neu? O qui no n’ha arreplegat un bon tou per fer un ninot? Oi que és divertit?

Mans estovades
Pel que fa a l’estiu, quan la calor ens fa suar la cansalada, oi que més aviat fa nosa dur els guants posats? En canvi, si estem molta estona en contacte directe amb la sorra humida ens estovarem els dits. I llavors què farem? Si és que ni ens els coneixerem! És clar que, de fet, el que se’n diu roba al damunt, tampoc és que en portem gaire, però convindrà portar un tel de crema de protecció solar i un barret si no ens volem cremar ni agafar una insolació i, de retruc, haver d’anar a parar també al llit amb el termòmetre. Amb aquestes recomanacions ben enteses, ja ens podem posar mans a l’obra. A qui no li agrada fer servir els dits com a pala excavadora per a fer canals i ponts a la platja?, o prospeccions a la sorra fins a trobar petroli? Qi que se’ns posenels pèls de punta quan una onada potent ens ensorra el castell? Ei!, si encara no heu viscut aquesta mena de peripècies, estem en plena temporada. Poseu-vos un barret i aneu a trobar la sorra.

Cuidem el magí
Una cosa que ha de quedar molt assumida, tant si feu ninots a la neu com si feu castells de sorra, és que el cap estigui protegit adequadament per a cada ocasió; sigui amb una gorra de llana a l’hivern, amb una de cotó a l’estiu o amb altres varietats de barret al vostre gust. Ara bé, el magí no ha de servir només per a portar barretina. Exprimim-lo al màxim, traiem-li suc, fem-lo ser creatiu jugant a fer escultures. Ah! Feu-vos una foto i enganxeu-la al vostre àlbum de records. Així, malgrat el sol, l’aigua o el vent, podreu conservar una mica la vostra obra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada