dimarts, 1 de març del 2005

El cau dels somnis


Cavall Fort núm. 1023 (2005)

EL CAU DELS SOMNIS

Les cadires ocupades

A la biblioteca Joan Miró de Barcelona un grup de nens i nenes estan asseguts al voltant de la taula. No és la primera vegada que es troben. Són companys d’aventures i junts esperen l’arribada del seu amic el Titella de Roba. Alguns minuts abans d’entrar es respira en l’ambient de la sala una mica de nervis. Els assistents a l’acte, en petits grupets, fan comentaris i també intercanvien opinions ja que en la darrera sessió es van endur cap a casa diversos llibres per descobrir en companyia de la família. Finalment és l’hora de la veritat, l’Eva Ferran, dinamitzadora de l’activitat, saluda els infants, es presenta i d’una maleta de colors on diu “Somnis i Tresors” està a punt de treure’n llibres. Ah, però primer convindrà que un rodolí proposat pels nou vinguts al món de la lectura faciliti que el Titella de Roba tregui el nas fora de la bossa.

“la balena es trenca l'esquena" 

Les cares dels infants parlen per si mateixes, amb els ulls oberts de bat a bat segueixen els moviments del titella. Bocabadats, responen amb il·lusió les preguntes que els fa: Com han anat els somnis? Heu vist quines il·lustracions hi ha en el llibre La meva germana Aixa? Què us ha semblat El gos Blau? Coneixíeu com era per dins un volcà?... Una legió de mans enlairades demanen torn de paraula. El Pau s’ha ficat de genolls damunt de la cadira per estirar un pèl més alt el braç que ningú; la Sílvia en canvi, ben asseguda, els enfila els dos perquè li fa l’afecte que així es veurà més. Tot plegat, l’Eva facilita que un a un els membres del Cau dels Somnis es vagin expressant amb naturalitat i s’encomanin de forma mútua les ganes de llegir.

Una vegada han parlat, la taula és un anar i venir de fulls de recomanacions. Ei, això és una feina molt important! No és obligatori fer-ho, no és cap deure imposat però la majoria ho porta fet amb molt de gust des de casa. Resulta, que en les trobades anteriors del Cau dels Somnis, el Titella de Roba els ha estimulat a omplir una fitxa sobre els llibres que acaben de llegir. De fet, són uns paperets de color crema o blau cel on hi ha dibuixada la mascota del curset i  dins d’un rectangle que hi ha escriuen a llapis el títol de l’obra. Ah, però la tasca no acaba aquí. Sota d’una inscripció on posa: Us recomano aquest llibre perquè...  els nens i les nenes opinen i a més a més hi estampen la signatura.  I és que posar un autògraf al final del full de recomanacions és una cosa seriosa! comenta el Raül. A més, en  un racó de la biblioteca explica el Sergio, tenim un plafó de suro on enganxem els papers perquè tothom els pugui consultar.

Característiques del cau

Un cop al mes de 6 a 7 de la tarda a la biblioteca Joan Miró es reuneixen, el segon i el quart dimarts per separat, els dos grups que fan l’activitat amb l’Eva. Les sessions van iniciar-se el passat octubre i  s’allargaran enguany fins al proper mes de juny. El nombre de participants per curs és d’una vintena i està destinat a nens i nenes de 7 a 9 anys. Per assistir al Cau dels Somnis es molt senzill, només cal fer una inscripció gratuïta al centre i comprometre’s assistir a totes les reunions. Per cert, a hores d’ara hi ha llista d’espera i per tant, si esteu interessats en participar-hi, convé ser responsables.

El projecte del Cau va néixer com a una continuació natural de El Món dels Tovets que n’és un altre d’inicial, destinat a un públic infantil en edats compreses entre els 2 i els 6 anys. El dels més menuts des de fa un temps ja s’organitza amb èxit a la biblioteca i la nova proposta dels Somnis amb la bona  acollida que està obtenint va pel camí de seguir els mateixos passos. 

Com funciona

En la trobada del primer dia es reparteixen unes carpetes en les quals els alumnes hi poden anar guardant les llibretetes de lectura que s’entrega cada mes. L’Alba explica que van molt bé perquè són com uns dietaris personals on anota comentaris i fa dibuixos relacionats amb els textos i il·lustracions que treballen. La Núria afegeix que la distreu força anar consultant les llibretes de tant en tant a casa perquè hi ha informació interessant com ara els títols i els noms dels autors.

L’estructura de les trobades al Cau del Somnis no canvia. Cada cop que el Titella de Roba va a la biblioteca l’Eva fomenta a la mainada el gust per la lectura plaent i en llibertat. Cada dia ens ensenya algun o altre llibre, revista, CD, vídeo o DVD fascinant comenta la Bàrbara. L’Aina diu que el que li agrada és quan els fa una lectura en veu alta de trossos de llibres. La Marta belluga el cap i fa que sí, que és veritat i que només espera l’hora de plegar per endur-se en servei de préstec el llibre per saber després com acaba el conte.

La Núria i la Montse que són les bibliotecàries estan encantades amb la resposta receptiva dels infants. Expliquen que al final de cada sessió els nens i les nenes fan una filera recta i que és una lliçó veure’ls com en ordre esperen el torn per escollir alguns dels títols que es fomenta al Cau.  A més, a l’entrada de la biblioteca hi ha una capsa on en poden trobar d’altres una vegada han acabat   els llibres que l’Eva els ensenya a saber mirar, tocar, escoltar, pensar i estimar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada