dilluns, 16 de juliol del 2007

El futbol


Cavall Fort núm. 1078 

Deixeu-vos sorprendre

EL FUTBOL

El nombre de practicants i aficionats  que aplega és tan gran que fa que sigui considerat com un esport de masses, d’aquí que sovint, quan es parla del futbol, hi ha qui  l’anomena  el  rei dels esports.

Característiques principals

El futbol es juga en una superfície delimitada i plana a l’aire lliure, damunt de gespa o directament al terra, entre dos equips formats per 10 jugadors de camp més un onzè que fa les funcions de porter. L’objectiu del joc és introduir una pilota impulsada amb els peus o bé amb el cap, però mai amb les mans, a dintre de la porteria de l’equip contrari el major nombre de vegades possible. El terreny de joc és rectangular i es divideix en dues parts; a més, hi ha marcades davant de les porteries unes línies que dibuixen les  àrees, que són les úniques zones on el porter pot agafar la pilota amb les mans. El partit dura dos períodes de 45 minuts amb una pausa entre mig d’un quart d’hora. Un àrbitre ajudat per dos jutges de línia i un tercer auxiliar vetllen per fer complir les regles del joc. La majoria de països tenen establertes dos tipus de competicions oficials que solen ser, d’una banda, el sistema de lliga en què cadascun dels equips inscrits juga amb tots els altres i, de l’altra, el sistema de copa que consisteix en superar successives rondes eliminatòries. Com a premi en cada un dels sistemes els guanyadors rebran un trofeu i, a més a més, la següent temporada participaran en competicions internacionals com ara la Lliga de Campions o la Copa de la UEFA. A nivell d’estats, cada quatre anys es juga la Copa del Món on els països participants presenten una selecció formada pels millors jugadors de què disposa. Pel que fa a l’òrgan federatiu internacional que coordina el futbol se’l coneix com la FIFA.

Els orígens

S’han trobat peces de ceràmica amb dibuixos que ens descobreixen que ja fa més de 2000 anys endarrere es practicava a la Xina una mena de joc de pilota batejat amb el nom de Tsu chu  Des de llavors i amb el pas dels segles, altres pobles i cultures han jugat també a propostes similars: el Kemari al Japó, l’Epislcyros a  l’antiga Grècia i l’ Harpastum  a l’imperi romà en són exemples. Més endavant al s. XVI, a la ciutat italiana de Florència es disputava El Giuoco del Calci  o joc de la puntada de peu, on 2 equips formats per 27 jugadors cadascun se servien tant  de les mans com dels peus per introduir la pilota en una porteria.  Una mica més proper en el temps, l’any 1863 a Londres, Anglaterra, es fixaren les regles d’una renovada modalitat del joc que en anglès s’anomenà football i de la qual prové el mot futbol.  El primer equip català que es fundà fou el Palamós Club de Futbol el 1898.

El futbol per a nois i noies                     

Més enllà de les competicions, per als nois i les noies la pràctica del futbol esdevé una activitat de lleure i relació important. Quant a valors, estimula la preparació física i fomenta la cohesió dels membres de l’equip. Pel que fa a l’afició a casa nostra per aquest esport és força elevada fins al punt que es fa difícil trobar un col·legi on a l’hora del pati no hi hagi nens i també nenes que corrin darrera d’una pilota de futbol. És una de les modalitats esportives que més es practica durant els caps de setmana i que concentra un volum considerable de competicions a tots els nivells.  Es disputen campionats per categories. La durada dels partits, les dimensions del terreny de joc, les porteries o la pilota estan relacionades amb l’edat dels esportistes.  Una variant del futbol que es realitza en camps encara més petits, sobre sòl dur  i amb menys jugadors sobre la pista de joc és el futbol sala. Què, anem a fer quatre xuts?

En el llenguatge del dia a dia fem servir girs o expressions, com ara; estàs fora de joc, t’he driblat, targeta vermella, és un penal com una casa de pagèsl!... que tenen el seu origen en el futbol.

Adreça d'interès: http://www.fcf.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada