dijous, 15 de setembre del 2011

Eines per descobrir la nova temporada de teatre familiar


Hamlet núm. 18 (2011)

Ja  ens hem cruspit l’estiu i, com aquell qui no vol la cosa, ara se’ns ha girat la feina d’emprovar bates, folrar llibres de text i buscar motxilles escolars amb els dibuixos de Les 3 Bessones de torn per retornar nens i nenes a estudi. Endarrere queden les vacances, els gelats i els espectacles infantils que s’han programat dins les festes de barri o Festes Majors del país. És el que es coneix com “la quota” barrejada entremig dels:  repic de campanes, ofici solemne, sardanes, vermut, futbol, ball... i, tal com està el pati, si  hi ha hagut espectacle per la mainada, en podem donar  gràcies!                         
Admiro les companyies de teatre familiar que fan “bolos” per places i carrers.  Amb  condicions de treball no sempre  encoratjadores, fan possible que, malgrat per exemple les limitacions físiques  d’una tarima o l’aparició d’una sobtada inclemència meteorològica durant el transcurs de la representació, els artistes continuïn  al peu del canó endavant amb els muntatges transmetent als espectadors tot allò que millor saben fer: teatre, dansa, circ, màgia, titelles... Ja ho recull la màxima cèlebre; I és que passi el que passi, la funció ha de continuar.
En definitiva, ara que iniciem una nova temporada, un nou curs escolar, una novella programació teatral familiar,  meritori és analitzar  els principals recursos  de què disposem per descobrir les propostes que ens apropen les companyies, els teatres i les productores.
En relació als mecanismes, el tradicional mètode de difusió és el de consultar  la cartellera d’espectacles impresa en els diaris de premsa escrita. Tots ho hem fet en alguna ocasió. És allò de preguntar-se en veu alta tot fullejant: A veure que fan aquests cap de setmana al Versus Teatre? Teatreneu? La Seca Brossa?...  És un recurs habitual, clàssic, que sempre funciona i de fàcil accés per al públic en general que  fa ressò de les estrenes o els muntatges que es representen per tot el territori.
I a més, per sort, a comarques al llarg de l’any també es pot anar a veure bon teatre, com fan a la capital, adreçat al públic familiar. Fundacions culturals com ara Rialles, La Roda d’Espectacles o Xarxa contribueixen a fer possible les anades de grups teatrals a ciutats i viles a la vegada que, també, en els municipis de major nombre d’habitants, els ajuntaments i  recintes teatrals tenen cura de programar obres per a totes les edats. Malauradament en aquest article no disposo de prou espai per citar tots els pobles com voldria, així que, al respecte, la millor fugida d’estudi   és convidar a qui ho desitgi a fer cerques per Internet per tafanejar, per exemple:  Qui hi vindrà aquesta tardor al Teatre Ponent de Granollers? 
Segur que a hores d’ara els interessats en el ram ja en som malats habituals. No ens  podem arribar a acabar la muntanya d’informació que s’hi aplega així que, en el moment de navegar, important  és tenir algun punt d’orientació que no ens provoqui que l’allau de notícies ens ofegui com en un got d’aigua.
Sales teatrals, companyies, entitats culturals... disposen  de pàgines web  amb adreça electrònica incorporada, facebook, twiter i tot el que la tecnologia, per un dir, introdueixi la propera setmana. Sincerament, hi veig  possibilitats a la xarxa de cara a la divulgació del teatre familiar i , més, essent un sector que no disposa de gaires vies per fer-se notar. Fem-ne prova dels avantatges.
Imaginem que som fidels a la programació familiar del Teatre Tantarantana. Fàcil, gràcies a la presència a Internet, sabrem les companyies que acolliran, funcions que faran o enllaços amb les pàgines dels grups, els quals possiblement via youtube ens oferiran  tastets dels espectacles.
Per cert, el boca-orella esmenta que Forani Teatre porta als escenaris amb titelles de tija i música de violoncel Pau. La vida de Pau Casals; que Daraomai continua amb l’èxit de l’obra 1,2,3 Poma! Premiat al Festival de Circ a Perpinyà el 2010; que La Roda  escenifica La Ventafocs, el musical amb ritme dels 50; que... Eh que tenim eines per descobrir la nova temporada de teatre familiar? Som-hi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada