dijous, 16 de novembre del 2006

L'handbol


Cavall Fort núm. 1064 (2006)

Deixeu-vos sorprendre

L’HANDBOL

En un primer moment els equips estaven formats per onze jugadors i els partits es disputaven en camps de futbol.

Característiques principals

L'handbol és un esport on dos equips compostos de sis jugadors de camp i un porter, que juguen amb les mans,  tenen com a objectiu  introduir una pilota dins la porteria defensada per l'equip contrari el major nombre possible de vegades. El terreny de joc sol ser de ciment o bé de parquet i es disputa  en un recinte tancat lliure d'obstacles. Les dimensions de la pista esportiva són de 40 m. de llarg i 20 m. d'ample. Les porteries, situades al centre de les dues bandes més curtes, fan unes mides de 3 m. d'amplada i 2 m. d'alçada. La pilota amb què es juga el partit és de cuir, d'uns 60 cm de circumferència i de 475 g de pes per a la categoria masculina. I, pel que fa a la categoria femenina, les dimensions de la pilota solen ser d'uns 56 cm de circumferència i 400 g de pes.

Les regles de l'handbol permeten al jugador tocar la pilota amb les mans, els braços, el tronc i el cap, però mai amb els peus, excepte el porter quan la pilota va dirigida a la porteria. No està permès de córrer més de tres passes tenint la pilota agafada, com tampoc de retenir-la més de tres segons sense passar-la a un altre jugador o sense fer-la botar. Només es pot tirar a gol des de fora de l'àrea, on ningú, llevat el porter, no pot entrar ni per atacar ni per defensar. Cada equip inscriu a l’acta de l’encontre fins a dotze jugadors, que es poden alternar a criteri de l'entrenador mantenint-ne un màxim de set al terreny de joc. El partit es divideix en dues parts de trenta minuts, amb un descans entre mig.

Els orígens

Segons sembla, hi ha dues versions sobre els inicis del handbol. Per una banda, entorn de l'any 1914 el senyor Antonio Valeta va engrescar jugadors d'equips de futbol sud-americans un invent esportiu, que consistia en una barreja de bàsquet, rugbi i futbol.  I, per altra banda, per les mateixes dates,  altres estudis atribueixen als preparadors d'educació física alemanys, Max Heiser i  Karl Schelenz,  la creació d'aquest esport amb la voluntat d’estimular l'exercici entre les nenes i els nens en edat escolar.

Pels volts de l’any 1930 a Suècia un altre professor, anomenat Nielsen, traslladà sota teulada l’handbol però en un camp de mides menor, amb només set jugadors en joc i amb una reestructuració de regles que el feien més vistós. De fet, el clima inestable dels països nòrdics en dificultava la disputa a l’aire lliure fet que a  la llarga el dotà amb la fórmula que ens ha arribat avui.

El mini-handbol

Pensat perquè els nois i les noies també puguin jugar-hi, s'ha adaptat el reglament per fer-lo accessible amb més comoditat als infants. Entre les modificacions destaca la reducció de la pilota, la posició un xic més baixa del travesser de la porteria, el número de jugadors en pista de quatre més el porter, així com la durada del partit. En l'actualitat, la proliferació de torneigs i campionats escolars que se celebren per categories i sexes els caps de setmana és important fins al punt que l'afició de l'handbol a Catalunya va en augment. T'animes a jugar-hi? 

És un esport tàctic de grup en que amb la mà  és llança a porteria la pilota a  gran velocitat i  potència  

Adreça d'interès:  www.fchandbol.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada