dissabte, 16 de setembre del 2006

El ping-pong *


Cavall Fort núm. 1060 (2006)


Deixeu-vos sorprendre

EL PING-PONG

A cavall entre l’esport de competició  i l’activitat de lleure se’l coneix també com a Ping – Pong en al·lusió  al so  que fa la pilota en picar a les pales i la taula de joc.

Característiques principals

El ping - pong és un esport de pilota que enfronta dos jugadors o bé dues parelles de jugadors situats a banda i banda d’una taula rectangular dividida per la meitat per una xarxa transversal. El joc consisteix a colpejar una petita pilota de cel·luloide amb una pala amb l’objectiu de que boti una vegada sobre la superfície del camp contrari de manera que no pugui ser retornada per l’adversari.

Les partides es juguen a vint-i-un punts i en cas d’empat a 20 punts es juga fins que un dels jugadors aconsegueix dos punts d’avantatge sobre el contrincant. Cada cinc punts es canvia el torn de servei i als 11 punts hi ha canvi de banda. També es fan partides que es juguen a 11 punts traient llavors el servei dues vegades cada jugador. 

Els orígens

A Anglaterra, entorn de l’any 1890 inventaren el ping – pong com a una versió reduïda del tennis de pista amb la singularitat que en facilitava la practica en espais coberts.  En un primer moment les pilotes eren de suro i les pales eren forrades de pell d’animal.

El 1926 es creà la Federació Internacional de Tennis de Taula (ITTF) on es començaren a perfilar les normes en que es reglamenta l’esport i s’organitzà la primera edició oficial dels campionats del món amb un total de set països participats.  L’any 1997 la xifra d’estats participants als “World Championship” (que és com es coneix el campionat) arribà al número de 101 nacions inscrites. D’aquí que no fos estrany que en els Jocs Olímpics de Seül del 1988 el tennis de taula entrés a formar part del programa olímpic en que per una banda els equips asiàtics com la Xina, les dues Corees,  Hong Kong,  Japó i per l’altra banda, els equips nordics com Dinamarca i Suècia són de les mes importants. 

Dins l’estat espanyol els Països Catalans foren pioners en l’introducció del tennis de taula.  A Barcelona el 1935 se celebrà una assemblea d’entitats per crear la Federació Catalana de Ping – Pong i al mateix temps organitzar els Campionats de Catalunya.

El miniping-pong

D’un temps cap aquí en distintes ciutats de Catalunya es celebren les Diades de Miniping – pong a l’aire lliure amb un altíssim èxit de convocatòria on hi  participen des de nens i nenes fins a  gent gran que ocupen durant unes hores places i carrers en una agradable jornada lúdica i esportiva.  Aquestes propostes populars es duen a terme gràcies als convenis  que signen institucions i entitats com ara el Club Tennis de Taula Ripollet, la Fundació Caixa Sabadell, la Diputació de Barcelona, la Federació Catalana de Tennis de Taula i bona part dels  principals ajuntaments i consells comarcals del país. Ara bé, la proposta de les Diades de Miniping –pong no acaben aquí. Durant el curs escolar s’ha anat introduït de forma progressiva la pràctica de l’esport en els programa educatiu de 168  centres d’ensenyament fins al punt d’apropar l’iniciativa a més de 26.000 nens i nenes.

Una de les peculiaritats del miniping – pong es que es juga en una taula d’una sola peça  que de seguida es pot muntar o bé amb facilitat arraconar. A més, com que l’espai que es necessita no es excessiu, propicia que en una sala s’hi puguin encabir varies taules alhora fet que encomana les ganes de jugar-hi.  Què, t’apuntes a fer una partideta?

Es un joc tàctic, de precisió i velocitat que tothom el pot practicar, des de infants fins adults. Si bé pot esdevenir un esport d’alt nivell també és una activitat d’integració social molt important.
                                              
Adreçes d'Interès: www.fctt.org

Rectificació *

L’any 2000 la Federació Internacional de Tennis Taula (ITTF) introduí modificacions en el reglament per fer més atractiu l’esport com ara, entre d’altres, els jocs passaren a disputar-se només a 11 punts i el torn de servei es canvia cada 2 punts. Pel que fa al ressò del miniping-pong a Catalunya no el practiquen vint-i-sis persones, sinó vint-i-sis mil!

http://www.cavallfort.net/cavallfort/ca/cavall-fort/arxiu/1060/20-ping-pong.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada