dilluns, 16 de maig del 2016

50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Vic i al Principat


Cavall Fort núm. 1292 (2016)

A la ciutat de Vic, enguany, durant la revetlla del dia 23 de juny, estaran de celebració especial: farà cinquanta anys que, d’una manera ininterrompuda, encenen les fogueres de Sant Joan en places i carrers gràcies als equips de portadors de la Flama del Canigó.

Durant tots aquests anys, diferents grups de voluntaris vigatans han anat a buscar aquesta flama expressament al cim del Canigó, la mítica muntanya dels Pirineus.

D’on ha sortit aquesta tradició?
El seu origen s’inspira en el poema Canigó, que va escriure mossèn Jacint Verdaguer. Consisteix a encendre en primer lloc una foguera comunitària dalt del massís pirinenc, per després baixar diverses flames transportades dins de quinqués fins a nuclis urbans.
Un veí del poble d’Arles de Tec (Catalunya Nord), Francesc Pujade, va voler impulsar la tradició a la vila de Perpinyà l’any 1955. I ho va fer amb tant d’encert que, en l’actualitat, ja són pels volts de quatre-cents els municipis de tots els Països Catalans que la segueixen: inicien les fogueres  de la revetlla de Sant Joan acollint, d’una manera festiva, alguna de les diferents rutes de portadors de la flama que s’organitzen.

El foc i la festa
I és que, des de temps immemorials de la història de la humanitat, el foc ha estat protagonista de moltes festes tradicionals. Fins el punt que aquest any, coincidint amb el fet que la ciutat de Vic és la capital de la cultura catalana, els dies 27 i 28 de maig hi celebren el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània.
En aquest simposi, estudiosos i especialistes vinguts d’arreu faran reunions de treball d’intercanvi d’experiències, presentaran llibres, organitzaran exposicions i també realitzaran ponències, conferències i comunicacions.

Hi anireu en família?
A més de les activitats científiques, d’aquí al 23 de juny hi haurà altres propostes culturals pensades per a un públic més familiar, com ara:
- Cantata del poema Canigó de Jacint Verdaguer. 17 de maig a les 20:30 h. a la sal Atlàntica de Vic.
- Espectacle dels cinquanta anys de la Flama del Canigó al Principat. 28 de maig a les 20.00 h. al Recinte Firal El Sucre de Vic.
- Inauguració de l’escultura-peveter dedicada als cinquanta anys de la Flama del Canigó al Principat. 23 de juny al Coll d’Ares.

Si voleu més informació, contacteu amb l’adreça electrònica info@tradicat.cat o bé visiteu la pàgina web www.tradicat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada