divendres, 16 de setembre del 2016

Els goigs


Cavall Fort núm. 1300 (2016)

Els goigs
Són composicions poètiques religioses en forma de cançó que ja existien molt abans de la invenció de la impremta i que estan dedicats a la Mare de Déu, els sants o Crist.

Els documents més remots
Els primers goigs que es van redactar foren agrupats en cantorals i, també, en altres manuscrits com, per exemple, el Llibre Vermell de Montserrat (s. XIV). Més endavant, i a partir del segle XVI, es van començar a reproduir en fulls individuals fins arribar a l’actualitat.

Les parts principals
L’estructura de tots els goigs és semblant i en destaquen les següents parts: la capçalera (on apareix la paraula Goig de... acompanyat del nom de la figura religiosa i del lloc on és venerada); la imatge (d’especial utilitat per identificar visualment l’advocació a què va destinat el full); els ornamets (que acostumen a ser uns gerros amb flors o bé àngels, que hi ha a banda i banda de la imatge); la composició poètica (text central distribuït en columnes); la tornada (que és un paràgraf destacat); la partitura musical (per ser cantada pels feligresos); l’oració (que és una pregaria religiosa) i l’orla (que emmarca tot el document)

“La col·lecció que hi ha en les calaixeres del Fons Amades és integrada per més de 3.000 exemplars.”

“Malgrat persecucions i prohibicions de tota mena els goigs tenen la peculiaritat que s’han redactat al llarg dels segles en llengua catalana”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada