dijous, 16 de febrer del 2017

La Vella Quaresma


Cavall Fort núm. 1310 (2017)

És un ninot de paper per retallar que sovint representa  una senyora d’avançada edat que va carregada amb una cistella de verdures en un braç i amb l’altra mà agafa un bacallà dessecat. Ah, i per sota de les faldilles, li surten set cames!

Per què en té set?
Simbolitza el període setmanes que separen la finalització del cicle de Carnaval fins arribar a la Pasqua (de dimecres de Cendra a diumenge de Pasqua de resurrecció de Jesucrist) època durant la qual l’església disposa que siguin dedicades a la Quaresma.

Què és la Quaresma?
És un interval de temps que el calendari litúrgic cristià dedica a l’abstinència de menjar alguns queviures en record als quaranta dies de dejuni que Jesús va viure al desert.

Per què porta verdures i bacallà?
Antigament, durant la Quaresma, es mantenia una dieta alimentària amb especial cura a no consumir carn. D’aquí que es penjava el ninot a la cuina perquè així vigilava que els infants no mengessin res indegut.

De forma popular, és coneguda amb diversos noms als Països Catalans,  com ara: la Bacallanera o la Sarraïna al Principat; la Patorra al Rosselló i, entre d’altres, a les Illes la quitxalla l’anomenen S’àvia Corema o Sa Jaia Corema.

Durant la Quaresma, la tradició estableix que cal tallar a aquesta figura una cama cada setmana fins arribar a la Pasqua en què la resta és cremada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada