dimarts, 16 de maig del 2017

Cromos de picar


Cavall Fort núm. 1316 (2017)

Són papers petits impresos amb dibuixos acolorits: serveixen per a jugar, col·leccionar enganxats en àlbums o bé guardats en capses.

Com s’hi juga?
En una superfície plana, els jugadors posen cadascun un cromo cap per avall, sense que es vegin les il·lustracions. Per torns es pica sobre el cromo amb la mà plana per donar-li la volta. Guanya la partida qui més en pugui girar. I cada jugador, de retruc, serà nou propietari dels cromos que tombi! El joc té diverses variants.

Als inicis...
Era habitual trobar-los de forma individual embolcallats en l’interior de les xocolatines de fàbriques de renom com Chocolate Evaristo Juncosa o Chocolate Amatller.

Temàtiques
Els cromos que es conserven al Fons Joan Amades  són del principi  del segle XX, vora el 1910. Acostumen a ser de motius florals , joguines, rostres d’infants, animals de companyia, religiosos...

Sovint tenen una estètica de clara influència germànica o anglosaxona de finals del segle XIX.

Avui trobem cromos de tota mena en botigues com ara llibreries, papereries o quioscos de diaris. Fins i tot en venen com aquests, amb dibuixos aintics!


Per a jugar cromos de picar cal una certa habilitat tècnica. Ara bé, com en tot, a còpia d’hores de pràctica podeu sortir airosos de les partides!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada