dimecres, 1 de març del 2006

El bàsquet


Cavall Fort núm. 1047 (2006)

Deixeu-vos sorprendre

EL BASQUETBOL

És un esport popular en part gràcies a la  televisió que ha permès seguir d’aprop els partits del campionat de basquet  professional nord-americà (NBA), el més espectacular del món.

Característiques principals

El basquetbol es un joc de grup que es practica entre dos equips de cinc jugadors cadascun, que amb les mans, tenen com a objectiu introduir una pilota dins de la cistella defensada per l’equip contrari el major nombre possible de vegades. La superfície del terreny on es desenvolupa el partit està lliure d’obstacles i sol ser de fusta o ciment.  Les dimensions de  la pista són de 26 m. de llarg i 14 m. d’ample. El rectangle de joc està dividit en dues parts iguals i en els dos extrems de la pista hi ha enlairades les cistelles a 3,05 m. fixades a un tauler i aquestes, són constituïdes per un cèrcol metàl·lic de 45 cm de diàmetre del qual penja una xarxa oberta per la part inferior. La pilota, de cuir o material sintètic amb que es juga el partit és esfèrica, pesa uns 650 g. i fa una circumferència d’uns 80 cm.

Les regles del basquet permeten tocar la pilota amb les mans però no es poden donar més de tres passes sense fer botar la pilota al terra. La possessió per equip de la pilota per tirar-la a cistella es de vint-i-quatre segons. Les infraccions s’anomenen faltes personals i un jugador és eliminat en cometre’n cinc. A l’acta de l’encontre cada equip inscriu fins a dotze jugadors, que es poden alternar a criteri de l’entrenador en qualsevol moment mantenint-ne un màxim de 5 en pista. El partit es divideix en quatre períodes cronometrats de deu minuts de joc amb intervals de dos minuts entre el primer i el segon i el tercer i el quart i un descans de deu minuts entre el segon i tercer quart. Cada encistellada val dos punts llevat de les que s’obtenen per llançament lliure des de la línea de 5,80 m., que en valen un i tres punts si la cistella és de més enllà  de la línea de 6’25 m. En cas d’empat en el marcador hi haurà pròrrogues de cinc minuts fins que un equip obtingui major número de punts.

Els orígens

El professor James A. Naismith inventà el basquet als Estats Units d’Amèrica entorn l’any 1891 i al mateix temps n’establí les primeres 13 regles del joc. La practica del basquetbol  arrelà amb força en aquell país  fins el punt d’esdevenir ja de ben aviat un ofici professional.  De la mà del pare escolapi Eusebi Millán que descobrí el basquet a Cuba, l’any 1922  el divulgà per primera vegada a Catalunya  i arran de l’acceptació dos anys després es creà la Federació Catalana de Basquetbol.

El mini-bàsquet

Tant les instal·lacions, el material com el reglament s’ha adaptat als nens i nenes perquè des de petits puguin jugar al basquet. Les mides de la pista, l’alçada de les cistelles, el diàmetre de la pilota i la durada dels partits són algunes de les modificacions més rellevants. A més a més de les competicions escolars i de clubs que es celebren cada cap de setmana, des de fa més de 40 anys a Catalunya és celebra pels vols de les festes de Nadal el tradicional Torneig del Molinet dins del Festival de la Infància i la Joventut de Barcelona que està considerada com la competició de mini-basquet més antiga del món. Què, muntem un equipet?
                                              
El bàsquet és un esport tàctic en el qual cada jugador té assignades unes funcions i moviments determinats que poden provocar remuntades  espectaculars fins el últim segon del partit.

Adreça d’interès: www.basquetcatala.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada