divendres, 1 d’octubre del 2010

Cadires *


Hoooooooooola, bona hora a tothom!

Aquest estiu, després d’una tirallonga d’anys, vaig tornar a la Festa Major del poble dels padrins, la Figuerosa (l’Urgell). La Plaça, on feien el ball, és la mateixa que la de la meva infància.  Uf, quins records.
En retornar al municipi per ensenyar als nets part de les arrels dels avantpassats, servidor reconegué cases, carrers, coberts, pallisses, eres... i també cares pansides per l’inexorable pas del temps. 
Quan et retrobes amb algú després de dècades, tard o d’hora surten en mig de les converses frases fetes del tipus:  -Et conserves molt bé, fas bona cara, tens bon aspecte...
La veritat, en aquesta mena de comentaris, hi veig sempre un punt de mentida piadosa.  Què voleu que respongui? -Sí, em conservo amb formol? o ara, -Sí, cada  matí em desenganxo les lleganyes del damunt? o potser, -Sí... a l’esquena hi duc  a sobre  el penjador ficat?
Tots canviem, fins i tot la plaça on fan el ball.  En observar-la amb deteniment al cap em revingueren records inesborrables.  Ara el terra està cimentat, però en la meva època per evitar aixecar  polseguera abans de tocar l’orquestra i, a la mitja part, el veïnat regava galleda en mà la pista. No existien les mànegues i calia amb destresa saber tirar l’aigua sense fer tolls. Era tot un art i a més no s’havien de mullar les sabates perquè feia lleig. Ja ho recull la dita: Per les sabates coneixeràs qui tens davant!
Un altra cosa que també ha canviat son les cadires. Ara totes les fabriquen de plàstic, calcades i amb logo incorporat de propaganda subliminal. Abans, en sentir les primeres notes del conjunt instrumental, els veïns sortien de les cases amb les cadires sota el braç. Espectaculars eren les arribades a tota màquina per escollir lloc així com xocant resultava contemplar el mostrari de seients que encerclaven la plaça.
I és que el pati de butaques també ha variat!

Una abraçada ben forta i... fins a la propera!

Llorenç Aguilà


(*) Guió de ràdio emès a l'espai internauta festafesta.net  http://festafesta.net/?p=1512

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada