divendres, 15 de juliol del 2011

Mini BCN, festival de teatre infantil i familiar d’estiu.


Hamlet núm. 17 (2011)

Pels volts de St. Joan el curs escolar acaba i, de retruc, canviem els hàbits familiars dels caps de setmana. L’estiu fa acte de presència i fa de bon anar amb la mainada a prendre banys d’aigua ja sigui a la platja, la piscina o per exemple al riu. D’aquí que, amb les ganes de frescor al cos, ens oblidem d’apropar-nos a espais tancats com ara els teatres, els quals, òbviament, se’n ressenten en la recaptació a les taquilles. 
No hi podem fer més, funcionem influïts pel clima i, si bé és cert que en dies de pluja s’omplen millor els teatres (sempre hi ha qui ho discutiria, però), quan la calor fa estralls, l’ocupació de cadires disminueix fins a l’extrem  que cal empescar-se-les per continuar aixecant el teló amb marges suficients de guanys a fi de pagar el rebut del llum i alguna cosa més.
Parlant d’il·luminacions, interessant és la rumiada que han forjat productores i teatres amb la creació del primer Mini BCN, festival de teatre infantil i familiar d’estiu a Barcelona. La pensada és una fórmula de laboratori, una sortida endavant inventada per una part d’empresaris del sector de la ciutat que, amb enginy, ha mirat de fer-se notar abans no arribés el mes d’agost i abaixessin el teló per vacances.
Conduït per les productores: Teatre Obligatori i Únics Produccions, els dos primers caps de setmana del mes de juliol i en els locals de programació estable: l’Almeria Teatre, el Rey de la Magia, Guasch Teatre, La Puntual, Lluïsos Teatre i Teatre Poliorama, han tingut cabuda les representacions familiars de les 6 companyies participants en la primera edició del Mini BCN.
Tot jugant amb el mot “mini” en al·lusió als infants a qui de forma prioritària ha anat destinat aquest certamen, els organitzadors dies previs a la mostra posaren en circulació pels carrers de Barcelona i, com a mena d’objecte reclam, un cridaner cotxe model Mini, de la marca Morris, pintat de color butà que convidava a descobrir els muntatges teatrals.
Pel que fa a la programació, els espectacles de qualitat que s’han pogut veure han estat la comèdia de titelles per a un sol manipulador  Més vides que un gat de Martí Doy i Eugenio Navarro que, alhora, són membres integrants de la companyia estable de la sala de La Puntual al barri de la Ribera; La Flauta Màgica de Mozart, per part de la companyia Alehop a l’espai de Gràcia dels Lluïsos Teatre, escenificada també amb titelles acompanyats en directe per a l’ocasió d’un piano; el clàssic La Caputxeta Vermella i el llop en versió adaptada pel grup Magatzem d’Ars al Guasch Teatre de l’Eixample; el muntatge El Màgic d’Oz per part de la companyia Maremàgnum al també gracienc espai de l’Almeria Teatre; el musical d’humor Pirats: els joglars flotants de la companyia Únics Produccions al Teatre Poliorama de les Rambles i, per acabar d’arrodonir les participacions, l’espectacle de màgia emergent Adrià Màgic i Maria al nou local de El Rey de Magia instal·lat a tocar de la Plaça d’Urquinaona.
L’experiment d’unificar esforços de companyies, sales i productores artístiques  en aquesta primera edició del Mini BCN, festival de teatre infantil i familiar d’estiu  ha donat bons resultats però, sense cap mena de dubte, encara hi ha força camí per recórrer així com serrells per polir de cara a futures convocatòries, fet pel qual els organitzadors hauran de recarregar les piles per seguir endavant amb les atxes.
Per un costat i de cara a una següent cita, interessant seria que se sumessin al projecte altres teatres del municipi ja que això s’interpretaria com un visible signe de creixement.  Per altra banda, esdevindrà vital saber articular majors mecanismes de difusió del festival. Mecenatges? Espònsors? Ajudes administratives? Tema delicat, com sempre però, tot està per fer i tot és possible, oi? Com també ho és el fet d’establir criteris d’unificació de preus de les entrades, abonaments, ofertes familiars... ja que, sinó semblarà que la cosa només quedi amb el rètol de l’enunciat; mini. Ànims!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada