divendres, 15 de gener del 2016

Ombres xineses


Cavall Fort núm. 1283 (2016)

Les ombres xineses
Són figures de cartró de color negre creades per a fer teatre, les quals, en rebre la concentració d’un potent focus de llum, aquestes, es projecten en una pantalla translúcida oferint als espectadors un joc d’ombres singulars.

Perquè en diem xineses?
Hi ha documents escrits que parlen de la importància al segle II aC dels espectacles d’ombres a la Xina. D’aquí, precisament, ens ha arribat el nom. Altres estudis però, situen l’origen a l’Índia, Java, Balí... i, alguns, en reculen la procedència fins a la prehistòria quan, en l’interior de les cavernes, els nostres avantpassats, en fer fogueres, observaven siluetes fantàstiques a les roques.

Espectacle per grans o petits?
A la segona meitat del segle XVIII s’introdueix a Europa, primer com a espectacle per adults i, més endavant, adreçat als infants. Pel que fa a Catalunya, una de les primeres notícies es remunten a l’any 1800 a Barcelona on, una companyia de circ italiana, incorporà en les funcions escenes amb ombres.

Sessions de sala i alcova.
A començament del segle XIX, en reunions familiars, es representaven en les cases sainets també per a ombres. Antigament es dividia en dues parts la cambra. Una, destinada al públic i, en l’altra separada per una cortina, els manipuladors de les figures disposaven d’un llibret amb l’argument de les obres.

Els fulls d’ombres
Els impressors pels vols de l’any 1860, com a joguina comercial, estampaven en lamines de paper tota mena de figures que, després, els infants retallaven per jugar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada