dijous, 1 de juny del 2006

El miniatletisme


Cavall Fort núm. 1053 (2006)

Deixeu-vos sorprendre

EL MINIATLETISME

Adreçat a nois i noies entre 6 i 9 anys el miniatletisme apropa als infants diferents especialitats atlètiques amb l’objectiu de que puguin obtenir un ampli coneixement d’aquesta modalitat esportiva.

Característiques principals

El miniatletisme és  una disciplina esportiva que es fomenta a les escoles amb la finalitat de demostrar als alumnes que es pot practicar l’esport de l’atletisme des de ben petits d’una manera lúdica i divertida amb molts pocs mitjans. Així, durant el curs acadèmic els nens i nenes descobreixen amb el suport de l’equip de professorat d’educació física dels col·legis les següents 10 proves que la componen:

-        Curses de 40 metres llisos amb la particularitat que els participants fan la sortida drets.
-        Curses de 40 metres modalitat gimcana on els corredors surten també de peu de la línia de sortida i han de passar durant el recorregut per sobre d’una tanca baixa, per sota d’una tanca alta i fer la ziga-zaga a tres cons.
-      Salts d’alçada diferents sobre 3 nivells d’altura amb la característica de  saber caure dempeus damunt d’un matalàs.
-         Salts de llargada amb 10 metres de carrera prèvia.
-         Salts triples amb sortida d’un sol peu.
-         Salts amb perxa amb sortida sobre plinton i caiguda damunt de la sorra.
-         Llançaments de pes amb pilotes de gimnàstica rítmica de 400 gr.
-         Llançaments de disc amb cèrcols de plàstic.
-         Llançaments de javelina amb pilotes de tennis amb cinta de 50 cm.
-         Llançaments de martell amb pilotes que pesen 1 Kg.

Els orígens

L’any 1995 el Club Atlètic de Manresa posà en marxa una primera jornada de promoció de l’atletisme entre les escoles, els clubs esportius i els centres d’esplai de la ciutat amb la il·lusió dipositada en que el miniatletisme esdevingués una eina formativa per els joves i, al mateix temps, els apropés a qualsevol esport o bé esdevingués per als nens i nenes una sana fórmula de salut i formació com a persones.

Les tres primeres edicions del miniatletisme a Manresa se celebraren en un espai tancat o indoor que és com s’anomena esportivament en anglès les proves que es fan en un pavelló cobert. Després, davant de l’èxit de participació l’organització reconduí l’escenari en una pista atlètica a l’aire lliure ampliant encara de forma molt més espectacular els resultats de la convocatòria. Així la mostra festiva de l’esport que en la primera edició aplegà 501 atletes anà en augmentant fins el punt de celebrar-se l’any 2001 al mateix temps en diferents estadis d’arreu de Catalunya.    
  
Les jornades de miniatletisme

A partir de la 7a. edició la Federació Catalana d’Atletisme i la Unió de Consells Esportius de Catalunya organitza a principis del mes d’octubre les Jornades de Miniatletisme a Catalunya en distintes pistes esportives del país amb un total de participació de 6.000 nens i nenes.  En la darrera convocatòria les proves s’han celebrat de forma simultània en 18 estadis d’Andorra la Vella, Barcelona, Calella, Gavà, Igualada, Lleida, Lloret de Mar, Manresa, Olot, Palafrugell, La Pobla de Segur, El Prat de Llobregat, La Seu d’Urgell, Tarragona, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

El fet de celebrar en paral·lel i de forma coordinada la trobada atlètica ha fet possible que pobles veïns propers a les seus on s’organitzen la diada puguin desplaçar-se en millor comoditat i per tant sigui major el nombre d’atletes inscrits. Què,  et cordes les sabatilles i anem a córrer una estona?

En el miniatletisme no es cronometren les proves, tampoc es mesuren els resultats obtinguts dels participats i sobretot no es pregona el nom dels vencedors dalt d’un podi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada