dijous, 1 de març del 2007

El ciclisme en carretera


Cavall Fort núm. 1071 (2007)

Deixeu-vos sorprendre

EL CICLISME EN CARRETERA

El ciclisme esdevingué el primer exercici físic que fou considerat com un esport i, gràcies a la seva  popularitat,  sorgí la premsa escrita especialitzada únicament en esports.

Característiques principals

Existeixen distintes modalitats relacionades amb la pràctica de la bicicleta. Les competicions es poden realitzar o bé en carreteres en línea, és a dir, d’una població d’inici a una altra final d’arribada o en circuits tancats que, llavors, es disputen també entre carreteres i vies urbanes. Les proves poden ser d’un sol dia o per etapes, de com a mínim dues o més jornades, i d’una longitud no superior als 300 quilòmetres dia. Pel que fa a les proves d’una única jornada trobem: les clàssiques que es corren entre dues ciutats,  els critèriums que es disputen en circuits tancats i les contrarellotge que poden ser recorregudes de forma individual o en equips.  Aquestes etapes en cas de ser realitzades en carreteres de muntanya reben el nom de cronoescalades. D’altra banda, els concursants poden competir a títol individual, per equips o seleccions nacionals com en el cas dels Mundials de Ciclisme en Ruta. Entre les curses ciclistes de més renom destaquen les clàssiques d’un dia com la Milà –San Remo o les proves per etapes com ara el Tour de France, el Giro d’Itàlia o la Volta a Catalunya. El sistema de classificació dels ciclistes es mesura a partir del temps que inverteixen en recórrer les etapes, així com també d’un procediment de puntuació per part dels organitzadors que atorguen una escala de punts als que han arribat en les primeres posicions. Els guanyadors d’aquestes proves o líders provisionals vesteixen com a distintiu una samarreta de colors diferents a la resta de corredors coneguda com a Maillot, com les típiques de groc del Tour,  rosa del Giro o per exemple de colors arc-iris dels Mundials de Ciclisme.

Els orígens

Entorn a l’any 1690 es començaren a crear els primers aparells semblants a les actuals bicicletes.  Alguns d’aquests invents es batejaren amb noms que sonen estranys com ara: el celecífer,  la draisana,  la michaulina o bé el velocípede. No deixa de ser curiós contemplar aquests enginys primitius ja que en la majoria hi mancaven diversos elements, avui del tot indispensables com ara el manillar, els pedals o entre d’altres els pneumàtics inflables!

El 1860 es disputà la primera competició ciclista organitzada al voltant del parc Saint Cloud de París en la qual hi participaren només 7 ciclistes en un trajecte de poc més d’un 1 quilòmetre de recorregut. El nombre creixent de practicants propicià la producció industrial de bicicletes i l’aparició de distintes associacions ciclistes fins a crear l’any 1900 la Unió Ciclista Internacional.  A l’igual que va passar a la resta d’Europa, el ciclisme fou un dels primers esports que agafà força i popularitat a casa nostra. La primera  entitat ciclista apareguda fou el Club Velocipèdic de Barcelona l’any 1884.

El ciclisme per a nois i noies                

La pràctica del ciclisme esportiu es pot començar a iniciar a partir dels 6 anys. Les categories com també succeeix en altres esports s’anomenen: Promeses, Principiants, Alevins, Infantils i Femenina. Les curses es disputen els caps de setmana i com a màxim els corredors poden participar en un total de 20 curses per temporada. Els recorreguts poden oscil·lar entre 1 o màxim 22 quilòmetres segons la categoria i cada una de les etapes són  puntuables. Per una bona pràctica de l’esport de la bicicleta és obligatori l’ús del casc, portar guants, mitjons i botes de ciclista. Què, t’animes a pedalar una estona?
                                                                                                                                     
Sovint és un esport tàctic practicat en grup on, en els trams finals de les curses, els corredors més destacats lluiten per arribar primers  després d’anar a roda dels companys.

http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/cavall-fort/1071/20-deixeu-vos.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada