divendres, 1 de gener del 2010

Els Tresors de Joan Amades : la col·lecció d'imatge impresa de l'Arxiu Joan Amades.


Caramella núm. 22 (2010)

 Una novetat editorial destacada d’aquesta tardor ha estat la publicació del llibre dedicat a la imatgeria popular, que el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana ha impulsat amb el suport editorial de l’empresa Ara Llibres. La proposta apareix al mercat després de cloure’s al Palau Moja de Barcelona l’exposició comissariada per Josep Mañà, que aquest estiu entre els mesos de juliol, agost i setembre, mostrava amb detall i rigor la col·lecció d’imatge impresa que recopilà el folklorista Joan Amades especialitzada en auques, cobertes, estampes, goigs, papers de rengle, romanços, sainets i ventalls, entre d’altres il·lustracions, del segles XVII, XVIII i XIX que, en l’actualitat, es conserva al Centre de Documentació de Patrimoni Etnològic del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
Enguany coincidint amb el cinquantenari de la mort de Joan Amades i, amb el títol Els Tresors de Joan Amades, un equip destacat d’especialistes en imatgeria impresa i cultura popular - Antoni Anguela, Glòria Ballús, Lluís-Carles Busquets, Lluís Calvo, Josep Crivillé, Francesc Fontbona, Jan Grau, Francesc d’Assís López Sala, Josep Mañà, Jaume Pujagut, Immaculada Socias i Ramon Vilar, que ha fet també les funcions de coordinador del llibre - aporta en una miscel·lània de textos diferents punts de vista descriptius i analítics sobre la Biblioteca - Arxiu de Joan Amades. Els articles però no s’ancoren en el passat i ens mostren també com ha evolucionat la imatgeria impresa fins arribar als nostres dies. En els darrers capítols, una cronologia i un inventari de les imatges exposades a l’exposició del  Palau Moja ofereixen una aproximació complerta a la figura i l’obra del folklorista.
El llibre, editat en un format acurat i en color, veu ricament complementat el contingut dels textos gràcies a  una àmplia selecció d’imatges que de forma vistosa ensenyen part destacada del fons d’imatgeria popular que es custodia i és consultable al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Sens dubte, document del tot aconsellable per descobrir els tresors de la nostra memòria col·lectiva popular i tradicional catalana.

Antoni Serés i Aguilar

Els Tresors de Joan Amades : la col·lecció d'imatge impresa de l'Arxiu Joan Amades. Barcelona : Ara Llibres : Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada