dimecres, 5 de gener del 2011

Discursos Reis d'Orient a Tàrrega 2011


Discursos dels Reis d'Orient a Tàrrega 2011
Foto: Jordi Serés Orobitg

MELCIOR

(Abans d’iniciar la lectura, davant del micròfon i dirigint la mirada a l’alcalde, li  adreçarà  en nom de ses majestats les següents paraules de protocol):

Excm. Sr. Joan Amezega i Solé, alcalde de la ciutat de Tàrrega, en nom dels 3 Reis d’Orient us agraïm les vostres paraules de benvinguda.

Benvolguts nens i nenes de Tàrrega,
Ens ha fet una gran il·lusió  a Ses Majestats (les assenyala amb la mà), Gaspar, Baltasar i servidor Melcior, haver tornat a la vostra distingida ciutat en aquesta nit màgica de Reis. Estem molt contents de la rebuda que ens heu  ofert al llarg de tot el recorregut de la cavalcada per les places i pels carrers.
El patge Kassam (també l’assenyala) ens ha tingut al corrent  de la muntanya de cartes que ens heu escrit ja sigui per correu postal, correu electrònic, missanger, facebook, twitter... i de les interessants converses que tinguéreu amb ell on li explicàreu amb detall les joguines que ens heu demanat.
Els Reis d’Orient hem  pres bona nota de les vostres peticions i us portem furgonetes carregades  fins al capdamunt de jocs per tothom; petits i més grans! Que, esteu contents? (pausa ) Segur? (pausa)
Hem procurat que cadascun de vosaltres rebeu les joguines que necessiteu, que no són totes les que heu demanat. Ara bé, cal que les cuideu i respecteu moltíssim. Cada vegada que acabeu de jugar convé que les guardeu ben endreçades a les capses, d’acord?  (pausa) També heu de saber compartir-les amb els vostres germans, germanes, amics i amigues. Ho fareu, veritat? (pausa) Ah, i molt important, en tornar d’escola o en arribar el cap de setmana feu primer els deures que us demanin les senyoretes i mestres abans de jugar. (pausa) Eh, que serà així? (pausa) I sobretot, quan els pares i mares diguin prou, que és hora de sopar o d’ anar a dormir, feu-los cas, d’acord? (pausa) Doncs que per molts anys hi pugueu jugar milers de vegades!
Rebeu una salutació del vostre rei Melcior.

(En acabar el discurs saludarà de forma majestàtica amb la mà aixecada als nens i nenes de la plaça) 



GASPAR

(Abans d’apropar-se al micròfon esperarà que el Rei Melcior li indiqui de forma gestual que és el seu torn)

Estimades i estimats infants,
Ja sabeu que cada any venim de les llunyanes terres d’Orient per portar-vos tota mena de presents. Pel camí hem visitat diversos països i, en parlar amb els nens i nenes dels pobles i ciutats, molts ens han demanat si podíem intervenir a resoldre alguns conflictes que estaven vivint de ben a prop.    
Els hem dit que sí, ens hem compromès a fer tot el que estigui al nostre abast per ajudar-los a fi que desapareguin del planeta  la fam, les guerres, les malalties i la pobresa provocada per la crisi econòmica.
Han estat molt contents però, per aconseguir-ho, es fa indispensable la vostra col·laboració. Mireu, és importantíssim que cada dia us acabeu el menjar del plat que us serveixen a casa o l’escola. Ho fareu? (pausa) També, mentre jugueu, no us heu de barallar amb els companys i companyes del col·legi o amb els vostres germans i germanes, d’acord? (pausa) Tingueu especial cura d’una bona higiene diària. Renteu-vos les mans amb aigua i sabó abans de cada menjar. (pausa) Esteu al cas? (pausa) Raspalleu-vos les dents a diari i, quan a casa us diguin que us dutxeu, cal que ho feu de cap a peus. Eh, que serà així en endavant? (pausa) A més, ajudeu també a contribuir en l’estalvi familiar. Els pares i mares us compren sempre allò que necessiteu; unes sabates, un estoig de colors, una cantimplora... però convindrà que en tingueu cura ja que les coses costen diners i han de servir durant molt de temps. Aprofiteu espais com les biblioteques, poliesportius i altres ofertes educatives. (pausa) Ho teniu present? (pausa) I, de la mateixa manera, parleu amb els pares, expliqueu coses a les iaies...  a més demaneu que us contin rondalles i juguin amb vosaltres  perquè fent aquestes petites accions ens ajudeu a construir un món millor i, per això, estem contents de portar saques plenes de joguines!
Rebeu un petó molt fort del vostre rei Gaspar.

(En acabar el discurs enviarà de forma majestàtica amb la mà petons als nens i nenes de la plaça) 



BALTASAR

(De la mateixa manera que els altres reis, abans d’apropar-se al micròfon esperarà que el Rei Gaspar li indiqui de forma gestual que és el seu torn)

Apreciats nens i nenes,
Com ja haureu pogut observar, la carrossa que tancava la cavalcada anava carregada de carbó. Estigueu però tranquils perquè us  comuniquem que enguany gairebé totes i tots heu estat força responsables i no caldrà que n’hàgim de repartir gaire per aquí a Tàrrega. (pausa) Eh, que no en voleu?
Doncs, farem un pacte.  Ens l’emportarem i a canvi us deixem un vell conegut dels vostres avis i iaies, que gairebé és invisible i rodarà per tota la ciutat. Us parlo de “lo Voterolet”. (pausa) No sabeu qui és? (pausa) És un minúscul senyor que té les orelles ben obertes i que d’un vot s’enfila del terra fins a les xemeneies de les cases per espiar i escoltar el que diuen els infants. Si  dieu paraules gruixudes,  mireu massa estona  la televisió o esteu  enganxats  a la play, la psp i la wii..., “lo Voterolet” ens ho farà saber i llavors haurem de portar-vos carbó a galletades!  (pausa) Eh, que no caldrà?
Seguiu aquestes recomanacions i feu cas del que us demanin les mares, pares, padrines, padrins, monitors... ja que així us fareu estimar molt més encara per tothom i ,ep, per nosaltres els 3 Reis de l’Orient!
Bé, cal que anem per feina ja que aquesta nit hem de repartir joguines amb la incansable ajuda dels  patges reials. Si us plau, en acabar aquest acte agafeu-vos ben fort de les mans dels pares, mares, avis, germans... i aneu cap a casa que anirem passant. Ajudeu a parar i desparar la taula, a fer els llits cada dia... i, sobretot, poseu les sabatilles als balcons amb un vas d’aigua i una mica de menjar pels camells. Ah, deixeu el llum dels terrats obert ja que així no ens oblidarem de cap nen ni nena.
Rebeu una forta abraçada del rei Baltasar.


(En acabar el discurs saludarà de forma majestàtica amb els braços oberts apropant-se acte seguit  als altres reis per donar pas a la música i els petards)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada