dimecres, 15 de desembre del 2010

Skribo, l’aventura cal·ligràfica de Comediants.


Hamlet núm. 10 (2010)

Un dels grups teatrals de referència del país que, com diu el tòpic, no necessita carta de presentació és els Comediants. Qui no els coneix, oi?  Companyia emblemàtica resident a la Vinya, la masia que hi ha al municipi de Canet del Mar on tenen el seu laboratori de creació; la Cúpula Geodèsica, indret en el qual aquestes darreres setmanes han posat a punt de caramel un nou muntatge destinat al públic familiar, Skribo.
El treball, de petit format, convida a obrir els ulls dels espectadors més joves a que descobreixin la màgia de les paraules, la importància de l’escriptura i els plaers de la lectura.
L’argument de l’obra transportarà el públic en un futur imaginari en el planeta TecnoLive on hi ha precisament la tecnologia més desenvolupada de la galàxia. Allí, tot el saber està en mans dels ordinadors i, activitats tan elementals com la lectura o l’escriptura, malauradament, han estat oblidades pels seus habitants.
A més,  per acabar-ho d’adobar, una terrible tempesta elèctrica deixarà el planeta de la nit al dia sense cap bri de tecnologia. Per la qual cosa,  a fi de poder tornar-la a posar en funcionament, els pobladors només podran solucionar-ho llegint un llibre antic; l’Enciclopèdia de com funcionen les coses.
Ara bé, l’única esperança de poder desxifrar el voluminós text recau sobre en Zeta, Cavaller del satèl·lit de les lletres, que viatjarà a TecnoLive disposat a ensenyar a escriure i llegir a tota la seva gent. La tasca no li serà fàcil ja que sols comptarà amb l’ajuda de l’Alfa. Però, per sort, no tot serà el que sembla i els dos protagonistes podran capgirar la situació. Ara, abans es veuran immersos en una aventura trepidant plena d’enganys, amor i moltíssimes lletres.
L’espectacle Skribo de la companyia els Comediants, és una nova entesa de col·laboració amb l’Obra Social de la Fundació La Caixa que, l’any 2008 i en les instal·lacions del edifici del Cosmo-Caixa, el grup del Maresme hi va escenificar el muntatge Num3r@lia on, llavors, s’endinsaren en la divulgació dels números, els simbolismes, els significats i la notòria presència que tenen aquests en les nostres vides.
Mostra de que  el treball va tenir una bona acollida entre el públic familiar, ha donat ara peu a que Comediants i la Fundació La Caixa formulin una aventura cal·ligràfica en l’espai del Caixa-Fòrum de Barcelona lloc on estarà en cartellera a partir de l’11 de desembre i en una primera estada estable fins el 4 de gener per continuar després de gira.
En relació a l’equip artístic, la idea i creació del muntatge és a càrrec, òbviament, de Comediants. Joan Font, Jaume Bernadet i Miguel Ibáñez són els autors del guió. Pel que fa a la direcció de l’obra, aquesta va també signada per Joan Font. Jordi Bulbena té cura de la direcció artística, Francesc Font i Endika Esteban de la composició musical, Mariona Segarra ha vetllat per la coordinació musical, David Pintó és l’autor de les lletres de les cançons, Montse Colomé és la responsable de la coreografia i el càsting, Clara del Ruste desenvolupa les tasques d’ajudant de direcció, Ramon Mediavila és el tècnic de l’edició audiovisual, Xavier Fernández i Fiona Crycroft intervenen en l’obra com els actors projectats en la pantalla, Núria Cuyàs i Arnau Lobo són els  veritables actors de carn i ossos de la funció, Marc Almiñana desenvolupa la direcció tècnica, Francesc Font i Arnau Aregay són els tècnics en gira, Silvia Rovoltós, Lluís Traveria i de nou Jordi Bulbena han tingut atenció per la construcció del vestuari i attrezzo, així com l’Isabel Juncà i en Jaume Oliveras la responsabilitat de la producció executiva. En l’apartat d’agraïments, Comediants ha volgut reconèixer el suport de Marina Font, Gilson, Ligia Torres i Georgina Zango.
Pel que fa al nou projecte escènic de la companyia, aquest utilitza  amb encert un aiguabarreig de llenguatges interdisciplinaris. Amb una peculiar dosi justa d’equilibris, combina a l’escenari teatre, dansa, circ, música, cançons, projeccions audiovisuals... amb un missatge  de base prou clar i enriquidor que invita als espectadors a estimar el apassionant món de les lletres.
Tot això tenint sempre present i, com és norma general de la casa, el poder facilitar l’accés així com també la comprensió de l’obra a tota persona que pateixi alguna disminució.  I es que els treballs de la companyia traspuen sempre per naturalesa compromís. De la mateixa manera com transmet calidesa un Arbre de la Memòria, alimenta un Boccato di Cardinale, un Zènit, un T.e.m.p.u.s, una Mediterrània amb Horitzons de blau salat o bé Nits, Alés, Dimonis, Apoteòsics Saraus de Gala..., un Sol Solet, un Catacroc! o, entre d’altres Grans Secrets, un Non plus plis a que gairebé ja està apunt de fer 40 anys. Felicitats!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada