dimecres, 31 d’octubre del 2012

Publicacions infantils i juvenils en català


Calendari dels Pagesos (2013)

Des de principis del segle XX a l’actualitat, són diverses les revistes adreçades a primers lectors que han vist la llum en llengua catalana.  Pel que fa al conjunt d’aquestes publicacions, en comentar-les, cal observar que transmeten una riquesa que va més enllà de  l’aprenentatge de l’idioma o l’entreteniment dirigit als infants ja que, al seu darrera, sempre hi ha hagut les inquietuds abocades d’escriptors, il·lustradors, ninotaires, pedagogs, mestres, bibliotecaris, intel·lectuals... que han vetllat per despertar a través de milers de pàgines: sensibilitats, sensacions, curiositats, sentiments, pensaments... a la vegada que també han treballat per transmetre valors amb la voluntat d’ajudar a créixer els nois i les noies com a  persones.
La relació de revistes editades s’inicia amb la mítica El Patufet (1904 – 1938) i que, entre moltes altres, en el present continua més enllà de l’entranyable Cavall Fort (1961 – 2011) que ha celebrat 50 anys. I és que per una publicació infantil i juvenil assolir aquestes cotes de longevitat   no passa massa sovint, motiu pel qual, en arribar-hi, toca celebrar-ho; com així ha estat el cas amb un reguitzell d’activitats de les quals cal destacar: la celebració d’un acte institucional presidit per Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya; l’organització d’una Festa d’Aniversari amb els lectors de la revista al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona; la projecció per TV3 d’un documental titulat Món Cavall Fort o, entre d’altres accions, l’edició d’un número especial dedicat al 50è aniversari d’una publicació que té la mirada ferma posada en el futur.
La revista dirigida en el present per Mercè Canela és de periodicitat quinzenal i va aparèixer l’any 1961 fruit de l’esforç comú d’un col·lectiu de persones de procedències diverses, les quals es volcaren perquè els infants de l’època poguessin aprendre a llegir i escriure en català cosa que no resultava fàcil ja que el règim franquista del moment ho dificultava. Per poder esquivar les traves administratives, els bisbats de Vic, Girona i Solsona donaren cobertura legal al projecte que de seguida arrelà en famílies i col·lectius culturals i cívics amb consciència de país. La publicació, fou coordinada en un primer període per Josep Tremoleda i, després, per Albert Jané.
En els més de 1200 números impresos de la revista hi han col·laborat grans pintors com Joan Miró, Antoni Tàpies, Antoni Clavé, Albert Ràfols Casamada, Joan Vila Casas, Josep Guinovart, Frederic Amat, Josep M. Subirachs, Joan Pere Viladecans... escriptors com Salvador Espriu, Pere Calders, Tísner, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Teresa Duran, Jaume Cela... il·lustradors com Llucià Navarro, Francesc Vila Cesc, Josep M. Madurell, Fina Rifà, Pilarín Bayés, Picanyol, Jordi Viladoms, Francesc Infante, Josep M. Rius Joma...
La fórmula per poder adquirir la publicació i que encara avui es manté és a través de la subscripció. Explicar que, com anècdota,  en moltes llars on hi ha infants que la reben, el que se la troba a la bústia de correus l’agafa i tot mostrant-la com un trofeu en veu alta esbomba satisfet entre familiars: “Primer de llegir”.
Pel que fa als continguts,  en cada número hi trobem contes, còmics, articles de difusió, jocs, concursos, recomanacions... sempre realitzats com una mostra d’amor i de respecte a lectors entre 8 i 14 anys. Felicitats!
Malauradament però en l’actualitat l’altra publicació degana infantil en català, Tretzevents (1963 – 2011) ha hagut de tancar perquè dificultats econòmiques no han fet viable la continuïtat mensual. La notícia és de les que entristeixen ja que les finances han ensorrat una publicació que originàriament inclús aparegué molt abans , l’any 1951,  durant la dictadura, i fou dirigida pels mossens Climent Forner i Jesús Huguet al seminari de la diòcesi de Solsona amb el nom de l’Infantil. Renovada dotze anys més tard com a Tretzevents  per Josep Espar Ticó i els germans Miquel Àngel i Manuel Sayrach, a més els continguts d’aquesta no entraven en competència amb Cavall Fort perquè, voluntàriament, fomentava una lectura més lúdica a traves d’historietes de còmic i contes de petit format. A partir de  l’any 1968 Publicacions de l’Abadia de Montserrat tenia cura de l’edició essent Montserrat Ginesta la directora i, tan debò, en breu la poguessin tornar a imprimir, com així  ho continuen fent per altra banda des de l’abadia amb el Piu-Piu (2010) que és una revista pensada per als més menuts de 0 a 3 anys.
Les franges  d’edats a qui anar destinades les revistes ha estat ja des de l’aparició d’en Patufet motiu de profunda reflexió per part dels equips responsables editorials, com així ho demostra el fet que crearen llavors un primer suplement per un públic més infantil entre els anys 1922 – 1931 anomenat Virolet al qual després el substituiria un segon suplement titulat Esquitx fins el 1936.
L’èxit del setmanari El Patufet va ser un fenomen de vendes que en els moments de màxima esplendor va arribar a fer un tiratge de 65.000 exemplars. Iniciat per antics membres del Foment Autonomista Català, el folklorista Aureli Capmany i l’escriptor Cosme Vidal en van coordinar els primers compassos traspassant al cap d’un any la publicació a Josep Baguñà, que a la vegada també era l’editor del setmanari satíric ¡ Cu-cut ! (1902 – 1912), i que encarregà la direcció a Josep Morató i, posteriorment, a Josep M. Folch i Torres.
Intentar resumir el nom dels principals col·laboradors del setmanari és tasca ingent. Hi ha però autors que han fet escola,  com per exemple, els il·lustradors Gaietà Cornet, Joan Llaveria, Joan G. Junceda, Lola Anglada, Ricard Opisso, Apel·les Mestres, Antoni Muntañola Amyc, Feliu Elias Apa, Joan Vila D’Ivori... així com escriptors de la vàlua dels germans Manel i Josep M. Folch i Torres, Lluís Almerich, Xavier Bonfill, Josep Broquetas, Ramon Blasi... i molts altres que sovint també signaven amb pseudònim, sense oblidar escriptors de prestigi com Joan Maragall, Prudenci Bertrana o Josep Carner.
La relació de revistes que intentaren conviure en el temps amb el Patufet és extensa, però sovint efímera. Ressenyar La Palmeta (1906),  l’Escolanet (1906), Una Vegada... (1907), En Titella (1911), Els Follets (1913), En Belluguet (1915 – 1916), Fatty (1919), Sigronet (1924 – 1928), Mar i Cel (1923), En Manelic (1926), El Noi Català (1927), l’Eixerit (1931 – 1935), Jordi (1933) i que conegué una segona etapa igual com succeí amb el mateix Patufet (1968 – 1973).
En l’actualitat, a més a més de Cavall Fort ,que en paral·lel edita per als més menuts de 4 a 8 anys el mensual El Tatano (2005), trobem un ventall llaminer d’ofertes com ara Camacuc (1984) mensual del  País Valencià destinat a un públic de 7 a 12 anys, el trimestral l’Esquitx (2000) fet a les Illes Balears adreçat a nois i noies de 9 a 15 anys, el mensual Faristol (1985), Mil Domonis (2002) a la Catalunya Nord, la revista mensual de Les Tres Bessones (2009) per a lectors de 5 a 9 anys, el mensual Súpers (1998) orientat a un públic entre 6 i 12 anys o cada mes les traduccions al català per part de l’editorial francesa Bayard des de l’any 1994 de Cucafera per a infants a partir de 4 anys,  Tiro Liro a partir de 7 o Reporter Doc de 9 en endavant.
Dit això, concloure amb el fet que totes les publicacions editorials infantils i juvenils en català d’avui procuren fer-se un lloc en una societat actual en què les ofertes visuals i tecnològiques tenen un pes a vegades massa dominador.
  
Antoni Serés i Aguilar


Per saber-ne més:

- AADD. En Patufet (1904 – 1938) Antologia i història. Fundació Folch i Torres. Els Llibres del Castell, 2004
- CASTILLO, M. Montserrat. Il·lustració. La represa dels anys seixanta. Revista de Catalunya, núm. 141, juny de 1999
- LARREULA, Enric. Les revistes infantils catalanes de 1939 ençà. Barcelona: Edicions 62, 1985
ROVIRA, Teresa. La Literatura Infantil i Juvenil. a Història de la literatura catalana de Riquer, Comas i - Mola. Editorial Ariel, Barcelona, 1988, vol. 11
www.xtec.cat La literatura infantil i juvenil fins a 1931. Novel·les, antologies escolars, revistes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada