dissabte, 25 de gener del 2014

Els Quicos, recullen el Premi Joan Amades de Cultura Popular


Fotografia: Josep M. Ubiergo

A Tortosa, el diumenge dia 19 de gener de 2014, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van rebre  el guardó  que de forma anual atorga l’Associació Cultural Joan Amades en reconeixement a persones o entitats que s’han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana, el qual, enguany, ha estat lliurat en un acte celebrat a la ciutat del grup musical de les Terres de l’Ebre perquè, norma dels organitzadors, és fer entrega de l’obra que dissenya per l’ocasió la ceramista Griselda Karsunke i el joier Josep M. Gol allà on habitualment viuen i treballen els premiats.
D’aquí que, per tot plegat, en edicions anteriors, l’Associació s’havia desplaçat a “La Vinya” de Canet de Mar on tenen la companyia teatral Comediants la seu de creació o, en la que fou la primera edició del remodelat  premi honorífic, que abans era dedicat a la investigació cultural, al Raurell, on té casa en Joan López  editor de la desapareguda Edicions El Mèdol de Tarragona.
Pel que fa a l’acte celebrat  a la Sala del Patronat Escolar i Obrer de la Sagrada Família, va començar  poc abans de les dotze del migdia a les portes de l’edifici amb la presència d’una clonada recreació dels Quicos. La companyia d’espectacles teatral Traüt va fer una simpàtica paròdia dels 6 components del grup musical convidant els assistents a entrar al local.
La trobada fou emotiva. Intervingueren en una primera part  els senyors Ferran Bladé, com a director territorial de Cultura de les Terres de l’Ebre, Amadeu Carbó, com a president de l’Associació Cultural Joan Amades, i Ferran Bel, a títol d’alcalde de Tortosa. En els parlaments, les autoritats es congratularen que el grup musical obtingués la distinció del premi, parlaren del segell identitari de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, de la seva implicació amb el territori, la tradició i la modernització de la música popular. Tot ressenyant que ja amb els més de 20 anys de trajectòria, el grup ha estat vital en la normalització de la música tradicional i, en especial, en la divulgació de la jota molt més enllà de les Terres de L’Ebre.
En una segona part, un molt bon amic dels Quicos, el periodista Xavier Graset, va adreçar unes paraules de felicitació al tarannà del grup, per la riquesa de les peces musicals que interpreten, per la frescor i per la sensibilitat artística dels components que de forma habitual han participat en programes que ell ha conduit a l’emissora de Catalunya Ràdio. A més, durant l’entranyable intervenció, va voler subratllar els vincles afectius i humans que té amb els músics tortosins, amb els quals, al final, es fongué amb abraçades enmig d’aplaudiments.
Ara bé, l’acte ni de bon tros  acabava aquí, a continuació qui signa la present crònica i que en la cerimònia intervingué com a presentador, llegí l’acta per la qual l’Associació Cultural Joan Amades atorgava a Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries el Premi Joan Amades. En representació de l’entitat organitzadora, el president Amadeu Carbó lliurà la peça de ceràmica commemorativa, la qual fou recollida pels integrants del grup: Kike Pellicer, Sergi Molina, Josep Lanau, Jordi Fusté, Quique Pedret, Maria Elena Maureso i Arturo Gaya que, en agraïment, compartiren la distinció amb el públic de la sala.
Ja, com a traca final, companys de la premsa gràfica van disposar  d’uns minuts per realitzar una sessió de fotos de família del grup, per a continuació, donar pas un petit concert musical on, excepcionalment els components de la formació interpretaren les cançons dels Quicos sense el singular vestuari habitual que porten en els concerts damunt de l’escenari. Un plaer de fi de festa on no hi va faltar unes copes de cava. Felicitats!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada