dissabte, 4 d’octubre del 2014

Emoticones


Cavall Fort núm. 1253 (2014)

Emoticones

Els acompanyants gràfics de les paraules!

El mot emoticona ve de les paraules emoció i icona que, fusionades, ens serveixen per a definir els dibuixets que, d’un temps cap aquí, fem servir petits i grans.

Les emoticones, tal i com es coneixen avui, no sempre han estat dibuixets de cares rodones o alguna altra mena de figuretes amb coloraines. Han evolucionat i, en endavant, encara tenen camí per recórrer: incorporació d’efectes d’animació, relleus, ombres, àudios...

On les podem trobar?
En els correus electrònics, xats... que rebem a través de l’ordinador o, també, per exemple, en els missatges que arriben via mòbil en els SMS,  WhatsApp... de pares, mares, germans grans, fins i tot, avis i iaies! Aquestes petites il·lustracions complementen d’una manera vistosa el contingut de les frases que hi ha escrites.

Quan es van inventar?
Doncs, no se sap...! El que sí que se sap és que el professor i informàtic  Scott E. Fahlman, va començar a fer servir signes com a suport visual als correus electrònics que redactava; era l’any 1982, el moment en què funcionaven els primers correus electrònics, als Estats Units. I és que, de vegades, una lectura d’un mateix missatge sense emoticones al costat o amb segons quines podia provocar interpretacions diferents del contingut, com per exemple: 

- Ets un ruquet  :-)
- Ets un ruquet  :-(

Les primitives emoticones es construïen amb els signes alfanumèrics de màquines d’escriure i ordinadors. Aquí en teniu alguns exemples:

L’estil oriental
Hi ha una variant d’emoticones que es llegeixen verticalment, d’origen japonès i amb dissenys que recorden els dibuixos manga:

content (^_^)  enfadat  (>_<) picar l’ullet  (^_-)

Les cares rialleres
Conegudes arreu amb el terme anglès “Smiley” (somriure), les emoticones experimentaran amb el pas del temps un canvi de disseny gràcies a les millores tecnològiques que adquiriran els ordinadors. Curiosament, la semblança de les cares amb una obra gràfica feta per l’artista americà Harvey Ross Ball, l’any 1963, han servit d’inspiració per arrodonir les formes en què les coneixem avui.

Els emojis: Les emoticones modernes
S’explica que Shigetaka Kurita, un enginyer de telefonia d’origen japonès, ara fa cosa d’uns vint-i-cinc anys va fer possible la incorporació  als missatges de tot tipus d’il·lustracions diferents, els emojis. Des de llavors, a poc a poc n’han anat proliferant moltíssims: núvols, cors, pastissos, trofeus... N’hi ha tants  que gairebé fan desaparèixer les paraules dels correus i xats. Quin garbuix!

Una solució acordada
La diferència de grafies existents a tot el món (grec, llatí, àrab, hebreu...) i l’existència de diferents empreses fabricants d’aparells  han fet necessari trobar un sistema que unifiqués les emoticones. D’aquí que, d’ençà de l’any 2005, de tant en tant, es facin reunions per incorporar noves icones de lectura universal acordades per un equip d’experts.

Les emoticones ajuden a expressar-nos per escrit. Però ep!, que l’ús de les emoticones no ens faci oblidar el saber escriure!  ;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada