divendres, 16 de gener del 2015

Les auques


Cavall Fort núm. 1260 (2015)

Les Auques
Segons el diccionari, una auca és un conjunt de petites estampes en un paper, amb un petit text cadascuna, que expliquen una biografia, una història... Però de fet, les auques són anteriors a la impremta!

A l’inici, eren jocs!
Sembla que, durant un temps, es feien servir taulers o teles pintades amb un encasellat que formava quadres, amb dibuixos de signes i objectes simbòlics. I això es feia servir per a jugar.

Les més antigues
Les auques en full imprès més antigues que es conserven són del segle XVII i originàriament estan arrelades als territoris de parla catalana. Més endavant, quan els impressors van començar a vendre en llocs més llunyans, les auques es van introduir a la península i, després, a Sud-americà amb el nom de “Aleluyas”.

Com és una auca?
Una auca té quaranta-vuit dibuixos o boixos (vinyetes). Amb el pas del temps es van posar números als dibuixos que, al principi eren esfèrics. Però després es van fer quadrats i a sota s’hi posaven textos breus que, en conjunt, explicaven una història.

Els boixos
Així s’anomenaven en un inici les vinyetes de les auques, ja que antigament les il·lustracions es gravaven amb una tècnica que es coneix com a xilografia, i que es feia utilitzant fustes de boix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada