dilluns, 16 de març del 2015

Els romanços


Cavall Fort núm. 1264 (2015)

Els romanços
Són publicacions de poques pàgines i de petit format, redactades en un llenguatge planer o també en vers, les quals sempre van acompanyades d’il·lustracions on sovint es descriuen fets reals o fantàstics.

S’exposaven en places i carrers
Penjats en cordills (com la roba estesa), però subjectats amb agulles fets amb canya. Per això, popularment, d’aquests plecs de paper, i d’altres com les auques, els ventalls..., se’n deia “literatura de canya i cordill”.

Els temes que si tractaven acostumaven a ser grans desgràcies o calamitats, qualitats o defectes dels governants, esdeveniments polítics destacats, lluites d’armes, idil·lis amorosos, precs religiosos, descripcions de miracles...

També i trobàvem tot un poti-poti de notícies variades que van tenir un públic de seguidors a partir del segle XVII i fins a les primeres dècades del segle XX.

Com que en les festes majors i fires de pobles, era habitual la presència a peu de plaça de persones cegues que els comentaven en veu alta a canvi d’una remuneració voluntària, també es coneixen com a “romanços de cecs”

Estar carregat de romanços!
És una frase feta que significa “pensar en coses de molt poca importància” i que parteix del record dels antics fullets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada