divendres, 2 d’octubre del 2015

Pep Fornés: “L’Etnològic no tanca portes, sinó que obre finestres”


Pep Fornés (Foto: Bernat Puigtobella)

Aquest diumenge 4 d’octubre reobre les portes el Museu Etnològic de Barcelona, després d’una llarga remodelació. Pep Fornés, director del museu, ens convida a mi i a l’artista conceptual Antonio Ortega, a fer una passejada comentada pel museu que hi ha a la muntanya de Montjuïc. Mentre visitem els espais d’exposició, Fornés atén les nostres preguntes amb entusiasme.

Com es reobre un museu d’etnologia?
Doncs a partir de la redacció d’un projecte que ha resultat ser molt engrescador. Amb l’equip de persones que hi ha treballat hem arribat a omplir gairebé fins a 400 pàgines amb continguts que, de forma breu, destil·lo en tres paraules: Missió, Visió i Valors.
Pel que fa a la Missió, vull explicar que l’Etnològic de Barcelona és un museu d’antropologia que cerca la doble emoció del coneixement científic i alhora estètic, on els objectes són el punt de partida per arribar als significats. De fet, el museu considera que són l’excusa per fer un viatge cap al coneixement de la cultura humana tot llançant propostes, conceptes… Per tot això, l’Etnològic no tanca portes, sinó que obre finestres i, ho fem, diguem, des de casa, des d’allò més pròxim, com ara coses que ens són quotidianes a partir de les quals els visitants diran: “Oh, això teniu? Però si això ho tinc a casa!” Doncs precisament, aquest fet ens il·lusiona.
Respecte a la Visió, cal afegir que l’antropologia és la ciència de la gent. L’Etnologia reflexiona sobre la gent per compartir el coneixement amb la gent, la qual ha de ser la protagonista del museu i fer-se’l seu. I, en relació als Valors, argumentar que la cultura és viva. El fet cultural no només resideix en les peces, ja que aquestes tenen una dimensió immaterial que resulta imprescindible per entendre-les. Per altra banda, la ciutat és plural i canviant. La nostra societat està construïda a partir de memòries i procedències diverses i canvia constantment amb aportacions foranes o mutacions pròpies. D’aquí que el patrimoni etnològic requereix que s’investigui permanentment, que ampliï i complementi els seus elements, tant materials com immaterials.

Creus que el museu està ben situat?
(Segueix en l'enllaç la conversa)

http://www.nuvol.com/entrevistes/pep-fornes-letnologic-no-tanca-portes-sino-que-obre-finestres/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada