divendres, 18 de maig del 2018

Etnològic BCN, el llibre


Coberta Etnològic BCN

Diuen, diuen, diuen... que, les paraules se les emporta el vent. Potser sí! Però, una forma perquè no s’escapin és escriure-les en algun racó o altre i, en el cas dels 75 anys del Museu Etnològic de Barcelona, tal cosa semblant ha passat. D’aquí, doncs, d’entrada, l’edició del document amb un títol volgudament abreviat: Etnològic BCN. Ara bé, pel que fa a la tria del mot: “Etnològic” és, perquè, simplifica de forma popular la manera d’anomenar el museu (ei, sense l’article apostrofat al davant) i, respecte a l’acrònim “BCN”, aquest facilita que el monograma de la ciutat de Barcelona ressoni de forma global.
Dit això, el volum imprès pretén despertar als lectors interès, emocions, records, coneixements... i, sobretot, curiositat infinita per apropar-se al museu a fi de poder gaudir-lo al màxim ja siguem infants, adults o bé ancians. Perquè, ben rumiat, hi ha una edat per visitar el museu? I, per llegir el llibre? La resposta és que no, que n’hi ha moltes, raó per la qual un col·lectiu multidisciplinar d’experts en diferents disciplines hi han dedicat energies per traçar un renovat discurs museístic durant els anys 2011 al 2015 en què l’edifici ubicat a la muntanya de Montjuïc ha estat tancat al públic per obres.
De fet, en un inici, la remodelació de l’equipament cultural no plantejava l’edició d’un llibre però l’important recull d’estudis i treballs tècnics, que es van arribar a elaborar, obriren els ulls a la direcció de l’Etnològic a plantejar la possibilitat de reescriure’ls en un únic aplec com a testimoni d’una època de viure l’etnologia. És a dir, una mena de “make in off” cinematogràfic però, en format de paper i... aquí està!
Presentat en societat en un primer moment el dia 28 de gener, en la trobada del Som Cultura Popular de Barcelona, aviat, en breu, el proper dia 8 de juny serà també presentat en un format acadèmic en les instal·lacions del museu per la qual cosa convidadíssims esteu, d’acord?
I és que, amb la voluntat de ser fidel a l’empresa, la publicació respira a totes bandes l’ADN del museu. D’entrada, a més del títol ja esmentat, la coberta és de color blanc (com les parets i mobiliari de les sales de l’edifici); amb una il·lustració familiar (entre les pàgines interiors també hi un conte desplegable dibuixat a 8 mans); i, la manipulació amb un hexàgon a la portada (que fa referència a l’arquitectura de l’edifici) deixa entrellucar una fotografia de les guardes del llibre on es destaca un detall de la façana del Etnològic.
A partir d’aquí, en els plecs de papers impresos hi ha entrevistes (al director, a tècnics, dissenyadors); articles redactats amb diferents nivells de lectura i, complementats amb una selecció acurada de fotografies o il·lustracions (d’antropòlegs, pedagogs, historiadors, arquitectes, conservadors, educadors, gestors culturals, comissaris...); a més, en annex, traduccions en anglès i castellà que faciliten la divulgació de l’obra.
Arribats en aquest punt, res millor que convidar a descibrir els diferents continguts del llibre, els quals, entre d'altres, fan l'ullet als àmbits expositors del museu, els orígens històrics, els treballadors de la casa, les etapes viscudes, les expedicions i exposicions realitzades, els projectes... i que anhela ser útil en el present i en el futur. Bona lectura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada