dimecres, 30 de juny del 2021

Mercè Ventosa i Roca (de Marca) *

 


Mercè Ventosa i Roca (de Marca)

Una vegada hi havia un gegant cec que vivia en un castell molt gran i mot guapo, i no hi havia volgut deixar entrar a ningú.

Aquest gegant tenia molts pastors que li guardaven el bestiar, i entre ells n’hi havia un de xic, que era molt guit, molt guit, i un dia va voler entrar al castell.

D’entrar no costava gaire, però el que costava era sortir-ne; perquè el gegant a la nit feia entrar tot el seu bestiar sense comptar quants n’hi havia, i al ser al sant-demà matí s’eixancarrava davant d’una portella petita del castell, i feia passar tot el bestiar per entre mig de les cames, i amb la mà els tocava i anava comptant, i els cinc últims se’ls quedava per menjar aquell dia. Quan anaven passant anava dient: “Passa, tu que portes llana; passa, tu que llana portes.” I si algú que no fos bestiar volia passar, llavors deixava quatre bens i es menjava la persona. I veus-aquí, que el pastoret va tafanejar tot el castell, i després els maldecaps eren per sortir-ne. Com t’ho faràs? Com t´ho deixaràs de fer? Rumia que rumiaràs, va anar al corral i, amb una ganivet que portava va espatllar un corder i es va posar la pel, i així, al ser al sant-demà matí, va caminar a rosegons, i el gegant se va creure que era un corder i va poder passar sense que el gegant se’l mengés.

 

El Pastoret és un text publicat per la folklorista i pintora Mercè Ventosa i Roca (de Marca) al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya l’any 1910. Alumna de Rossend Serra i Pagès a l’Escola d’Institutrius i altres Carreres per a la Dona, va destacar com a recol·lectora i transmissora de materials, els quals es conserven dipositats al fons del seu mestre a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Pel que fa a l’autora, malauradament, són escasses les dades biogràfiques que se’n disposen. Filla de fabricants tèxtils, es va casar amb el metge Isidre Marca Ripoll compaginant, de forma professional, tasques de comptabilitat en l’empresa familiar, la creació artística i la recerca folklòrica tot investigant la influència de la mitologia grega en la rondallística catalana.

Conferenciant en el I Congrés Excursionista de Catalunya, publicà articles a l’Arxiu de Tradicions Populars; a Catalana: revista setmanal així, com també, col·laborà en l’edició del llibre: Alguns escrits del professor Rossend Serra i Pagès, com a deixeble. 

(*) Guió de ràdio emès a l'espai internauta festafesta.net: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada