divendres, 16 de juliol del 2021

Vaixells de joguina


Cavall Fort núm. 1416 (2021)

Heu pensat mai a fer un vaixell? Un transatlàntic? Una nau de vikings? Un pesquer? Un pailebot? Un d’estrambòtic inventat? Hem anat a una exposició molt curiosa al Museu Marítim i us parlem de vaixells, però fets per vosaltres i de joguina!


Una joguina amb molta història!

Potser els vostres pares, avis, oncles... de joves havien jugat a fer vaixells i els feien navegar per basses, reguerots, safaretjos o cubells! I de ben segur que els construïen amb coses que trobaven, com ara un tros d’escorça o suro. Si els ho pregunteu us ho explicaran! Però quan en els últims cinquanta anys els cotxes van envair els carrers, va aparèixer la televisió, es van començar a fabricar joguines industrials... tot va canviar. Nens i nenes es van arreplegar dins de les cases i, de retruc, gairebé es va perdre una manera d’aprendre i relacionar-se amb els amics.

 

Avui us proposem recuperar un d’aquests jocs que tenen una tradició tan antiga: construir i fer navegar vaixells petits de joguina!

 

Per a fer el pal major

El pal major s’ha d’aguantar ben dret! Però mireu que no pesi gaire, així el veler anirà mes lleuger.

 

Per a fer la vela

Les veles poden ser qualsevol element natural (una fulla, una ploma...) o d’alguna cosa que tingueu per casa, com ara un retall de paper o roba.

 

Per a fer el casc

Podeu utilitzar fruita seca, llaunes, suros, fulles, envasos o peces de plàstics que no serveixen... Mentre suri, tot s’hi val!

 

El més important és que el vaixell tingui una bona base que suri (el casc) i un pal major amb vela o sense.

 

Com els podem fer?

Obriu bé els ulls perquè ben a prop vostre trobareu recursos sorprenents! Penseu en coses que us poden ajudar a fer barquetes, com per exemple closques d’avellanes, de nous, plomes d’ocells, fulles de canya, llaunes de sardines o papers de diaris. No cal que siguin materials complicats; us sorprendrà de veure com amb una cosa ben senzilla podeu fer un vaixell que navega d’allò més bé! Pregunteu als vostres avis i àvies: ells feien servir des de suros fina a plomes per a fer surar vaixells de joguina i us poden donar idees.

 

I per on navegaran?

Si teniu un rierol o una bassa a prop, és un bon lloc. Si no, què us sembla que corrin per una pica de casa? O, ara que és estiu, en un bon cossi o galleda a l’exterior, o en una piscina, un safareig... I si algun dia heu d’omplir la banyera per a banyar-vos, prepareu la vostra flota de vaixells!

 

El vostre primer vaixell

Segur que teniu moltes idees de com fer els vostres vaixells amb tot el que pugueu trobar al vostre voltant. Però, per si no esteu inspirats, us proposem fer aquesta barqueta tan senzilla i que flota i navega d’allò més bé!

 

El Surador

INSTRUCCIONS:

 

Pas 1

Amb el clau de ganxo, foradeu el centre de la superfície més ampla del suro a fi de poder-hi introduir la ploma després. 

Pas 2

Feu exactament el mateix per l’altra banda del suro i deixeu-hi instal·lat el clau de ganxo. 

Pas 3

Acosteu damunt de la superfície de l’aigua el surador per la part del Claude ganxo i... bufeu molt fort!

 

Una exposició per a petits i grans

Com us dèiem, ara al Museu Marítim de Barcelona podeu veure una exposició itinerant que us convida a construir de forma manual vaixells de joguina. Es titula “Mestres d’aixa de butxaca”, perquè els mestres d’aixa eren els artesans que feien embarcacions de fusta segles enrere; la seva eina de treball principal s’anomenava aixa.

Ha estat un ofici que ha tingut una gran importància al llarg de la història de la navegació, tot i que a causa de la industrialització es va anar perdent. Ara bé, d’un temps ençà nous artesans n’han recuperat l’essència fent servir també estris moderns.

I per què l’exposició parla de butxaques, també? Segur que alguna vegada us heu omplert les butxaques de l’abric, dels pantalons, de la cartera... amb objectes petits, oi? Doncs és amb aquests objectes que el Museu us proposen fer una activitat per poder-vos emplenar les butxaques amb tota mena d’embarcacions fetes per vosaltres!

 

Com més petits més atrevits!

Voleu exposar els vostres vaixells? El museu facilita que participeu en el projecte cedint-vos un espai perquè els visitants també puguin contemplar les barques que aporteu a la mostra, les quals hi seran visibles per unes setmanes. Us hi animeu? Seran molt ben rebudes!

 

“Mestres d’aixa de butxaca”

Museu Marítim de Barcelona

Fins al 5 de setembre de 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada