divendres, 4 de febrer del 2022

La Senyora de Tous (llegenda medieval) *

 


La Senyora de Tous

Conten que la senyora del castell de Tous era la persona més llaminera i gormanda que mai s’hagués vist. El seu cuiner havia de posar tot el seu art i la seva ciència a servir-li cada dia un plat que pogués satisfer els seus gustos, i la feina era ben seva.

Un dia li va servir un menjar tan exquisit que la senyora de Tous se’n va llepar els dits una bona estona, i encara no se’n sabia avenir, de tan bo que era. Va cridar el cuiner i li va dir que volia saber de què era feta aquella menja tan excepcional:

-       És un plat fet amb el moll dels ossos de xai de color negre.

-       Doncs d’ara endavant no vull menjar altra cosa que això – va dir la senyora de Tous.

I el cuiner així ho va fer. Però els xais de color negre dels seus ramats aviat es van acabar. I en van haver d’anar a comprar a altres indrets. I cada cop els havien d’anar a buscar més lluny i els havien de pagar més cars. I com que només n’aprofitaven el moll dels ossos, tot i que el patrimoni de Tous era prou important, va arribar un moment en què es va arruïnar, perquè la senyora no va voler prescindir del seu plat favorit fins que no es va veure a la misèria. I aleshores no va tenir més remei que anar a demanar caritat pels camins i les cases, i ella, abans tan llaminera i llepafils, s’havia d’acontentar amb el que bonament li volien donar.

Un dia, en una casa de bona gent, li van donar una llesca de pa amb un grapat de nous. I ho va trobar tan bo i s’ho va menjar tan de gust, que diuen que va dir:

Si jo hagués sabut com era de bo el pa amb nous, encara ara seria la senyora de Tous. 

Text Albert Jane 

Il·lustració i locució: Teresa Duran 

Llegenda publicada a la revista Cavall Fort núm. 353 (1977) i en el recull Rondalles d'arreu del món. Edicions del Mall (1980)

(*) Guió de ràdio emès a l'espai internauta festafesta.net: https://festafesta.cat/la-senyora-de-tous/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada