dimarts, 9 de novembre del 2010

Bolets


Esdevé habitual cercar en la resta d’animals del planeta terra semblances físiques o, per exemple, de conducta que estiguin en sintonia a les dels homo sapiens. De forma freqüent, les afinitats serveixen per accentuar defectes, virtuts o inclús hàbits. Són mimetismes que ajuden a descriure les misèries i grandeses de l’espècie humana i, en particular, les de la classe política.
El joc comparatiu però no el tanquem exclusivament amb els distints individus de regne animal. En l’apassionant món de la micologia (que, per cert, poc a veure té amb els micos) també hi podem trobar on emmirallar dirigents. Fem la prova?
Hi ha una colla de neologismes sobre bolets del tot útils per emparentar amb els caps de llistes de les formacions al Parlament. De renoms n’hi ha de tota mena i, de ben segur, escaients per etiquetar els aspirants a presidir la Generalitat.  
Som poble tocat del bolet i, l’arrelada fal·lera pels fongs, ens ha nodrit d’un amplíssim catàleg de noms populars, a vegades imaginatius, a voltes despectius que vénen  a mida per enganxar als candidats a les eleccions  com ara; Pet de llop, Ou de diable, Peu de rata, Orella de Judes, Llengua de bou, Orella d’ase, Apagallums...
Per contaminació “micopolítica” i sense estar sota efectes al·lucinògens d’una ingesta de bolets, associo aparellaments, del tipus: Fredolic Gros (Tricholoma portentosum) amb el Rivera per la dèria a fer rètols de campanya amb pilotes; Pixaconill (Hygrocybe conica) amb l’Herrera per les contaminacions ecoanimals de debò; Esclata Sang Peluda (Lactarius mairei)  amb la Camacho per les repetides fòbies al català;  Mataparent Amarg (Boletus calopus) amb el Puigcercós per les escabetxinades dins la cúpula del partit; Cresta de Gall (Tremiscus helvelloides)  amb el Mas per les anhelades estarrufades de poder i Trompeta de la Mort (Craterellus cornucopioides) amb el Montilla pels sons que li vaticinen les enquestes.

La Magina dels Ous

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada