dimarts, 1 de juliol del 2008

De les estrenes a les felicitacions nadalenques a l’Arxiu Joan Amades


Caramella núm. 19 (2008)

Catàleg de l’exposició

Text: Busquets i Campdelacreu, Lluís – Carles
Selecció musical: Vilar i Herms, Ramon
Comissariat i coordinació: Francesc d’A. López Sala i Antoni Anguela
Edita: Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Barcelona, 2007.

Sovint passa per alt en les ressenyes literàries parlar de catàlegs d’exposicions. El cas que ens ocupa avui és una excepció i, pretén a consciència, trenca una llança en favor d’aquests llibres on es recopila en suport de paper el material que originàriament es pot contemplar en plafons i altres tipus de formats en sales d’exposicions.
Pel que fa a la proposta De les estrenes a les felicitacions nadalenques aquesta sorgeix a partir de l’iniciativa del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular Catalana (CPCPTC),  inscrit al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, en voler divulgar una part testimonial dels 13.000 documents que si custòdia del folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona, 1890 – 1959).
Aprofitant en els darrers anys  la celebració del cicle  Nadalenc,  a Barcelona, Amposta i Lleida s’ha exposat el recull d’estrenes i de nadales que l’estudiós de la cultura popular en bona part anar recopilant en el seu fons d’obra gràfica. La proposta que de forma original està estructurada en 24 murals, consta d’una selecció de litografies i xilografies que analitzen en detall la història i evolució d’aquets impresos que van des de l’any 1837 fins el 1976 gràcies també, a altres documents que el (CPCPTC) va adquirir en un llibreter de vell.
Lluís – Carles Busquets amb un llenguatge breu i concís, descriu amb agilitat el popular patrimoni de les nadales fent especial atenció a les temàtiques dedicades a oficis com ara; els serenos, vigilants i, entre d’altres feines diverses,  els escombriaires. El text s’endinsa també en l’estudi dels versos de procedència anònima que envolten les il·lustracions així com les tendències i els autors que les dibuixen alguns, de prou renom, com es el cas d’Eusebi Planas o Ricard Opisso.
En una segona part del catàleg, es reprodueixen a tot color els  24 plafons de l’exposició  que, per la seva varietat i continguts, resulten una descoberta singular pel públic més jove al mateix temps que als més granats els fa recordar amb nostàlgia altres èpoques viscudes.
Complementant el corpus del llibre, un CD inclou gravacions recopilades per l’ocasió pel musicòleg Ramon Vilar i Herms. Aquí el document sonor combina amb encert; captes, formuletes, crits de sereno i de carrer i cançons de Nadal extretes dels treballs de camp que s’han fet des de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana (FMTC) i cançons de Nadales interpretades amb cura per la Polifònica de Puigreig.
En definitiva, proposta interessant que divulga la figura de Joan Amades, apropa a la societat d’avui part de les antigues tradicions nadalenques, així com alhora, esdevé  plataforma per ajudar a conèixer els treballs rigorosos que des del (CPCPTC) es coordinen entorn la cultura popular del nostre país.

Antoni Serés i Aguilar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada