dimecres, 16 de juliol del 2008

L'Hoquei sobre patins


Cavall Fort núm. 1104 (2008)

Deixeu-vos sorprendre

HOQUEI SOBRE PATINS

És un esport d’equilibri que es juga damunt d’uns patins de rodes i amb el suport d’un estic per moure una bola.

Característiques principals

Joc practicat entre dos equips de quatre jugadors de pista més un cinquè que fa les funcions de porter.  L’esport té com a finalitat impulsar una bola de suro recoberta de plàstic de 23 centímetres amb un bastó a dintre de la porteria defensada per l’equip contrari el màxim nombre de vegades possible amb la finalitat de marcar gols. Es porta a terme sobre patins en una pista rectangular, plana i llisa, de fusta o ciment, que com a màxim ha de fer 44 x 22 metres. Com a peculiaritats, la pista està envoltada per una tanca d’un metre d’alçada, els quatre angles de la qual són semicirculars, cosa que permet que es pugui jugar darrera de les porteries. Els jugadors han de dur guants i genolleres a fi de protegir-se mans i cames. A més, els porters van equipats amb unes guardes a les cames i, al cap, amb casc i careta. L’alçada de les porteries és de 105 centímetres i, l’amplada, de 170 centímetres. Pel que fa al temps de durada d’un partit, aquest consta de dues parts de 25 minuts cadascuna. Els partits són dirigits per un o dos àrbitres, auxiliats per cronometradors. Si, en finalitzar l’encontre, els equips han empatat, caldrà realitzar un temps extra de joc per desempatar-lo.

Els orígens

Igual com succeeix amb altres esports, hi ha estudiosos que parlen que l’hoquei també era practicat per civilitzacions antigues com per exemple l’egípcia, la grega o fins i tot l’inca precolombina.  Ara bé, l’hoquei modern tal i com el coneixem avui ens apropa a l’Anglaterra de finals del segle XIX. S’explica que precisament l’any 1905 allí es fundà  l’Amateur Hockey Association que fou la primera agrupació que vetllava per l’esport dels patins. Més endavant, representants de la Gran Bretanya, Alemanya, França i Suïssa es reuniren el 1924 a la ciutat de Montreaux per unificar criteris i crear la Federation International du Patinage a Roulotte. Pel que fa a Catalunya, quatre anys després es fundà la Federació Catalana d’Hoquei i, pels vols de: 1946, es constituí l’espanyola. En l’actualitat, l’organisme internacional que regula l’esport és la FIRS, Federation International of Roller Skating.
La celebració dels campionats del món d’hoquei patins disputats a Barcelona els anys 1951 i 1954 n’impulsaren la pràctica i alhora el fort arrelament de l’esport a Catalunya. D’aquí que els equips d’hoquei patins catalans tenen un altíssim nivell, fins al punt que el trofeu de clubs masculí més important del continent, la Copa d’Europa, l’han guanyada més d’una trentena d’ocasions diverses equips del país, com ara el FC Barcelona, Reus Deportiu, l’Igualada Hoquei Club, el Club Patins Voltregà i el Noia Freixenet. I, com a novetat, dir que enguany l’equip femení del Club Patins Voltregà ha obtingut el trofeu en la competició femenina.
  
El mini-hoquei                                           

Les dimensions del camp, les porteries i jugadors en pista són idèntiques per totes les categories. Ara, el temps de joc del partit varia en funció de les edats que el disputen. Mentre que les dues parts dels júniors són iguals que les dels adults, de 25 minuts cadascuna; en canvi, la durada passa a ser de 20 minuts per banda en competicions de juvenils i infantils. I, de 15 minuts, en els equips d’alevins i benjamins. En relació a les categories de prebenjamins i minis es juguen 3 parts de 10 minuts cadascuna. Què us sembla si ens posem uns patins i agafem l’estic?

La bola ha d’estar en moviment d’atac  fins al punt que, en el moment que els dos equips facin un joc passiu, que no tingui com a finalitat l’obtenció de gols, els àrbitres puguin aturar el partit per antijoc.

 Adreça d'interès:  www.fecapa.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada