diumenge, 16 de novembre del 2008

El Beisbol i el Softbol


Cavall Fort núm. 1112 (2008)

Deixeu-vos sorprendre

EL BEISBOL I EL SOFTBOL

Són dos esports molt arrelats als Estats Units d’Amèrica de fet, comparable a l’afició que hi ha aquí a casa nostra pel futbol.

Característiques principals

El beisbol és un joc en el qual intervenen dos equips formats cadascun d’ells per 9 jugadors, en què intercanvien  posicions en el camp amb l’objectiu d’aconseguir el major nombre possible de carreres. A fi de realitzar una carrera, convindrà que, quan els jugadors ocupin la funció de batedors,  completin una volta trepitjant les 4 bases del terreny de joc. Per practicar el beisbol, es necessita una pilota d’uns 24 cm de circumferència, un bat o bastó, un casc i, entre altres  protectors, uns guants de pell folrada.
Per torns cada equip ha de jugar 9 entrades, cosa que implica que mentre els atacants fan de corredors tot llançant la pilota tan lluny com puguin amb un cop de bat, els defensors controlen el camp on es disputa el partit.
L’espai a cel obert on es realitza l’encontre recorda la figura d’un ventall, com el que les iaies utilitzen per treure’s la calor de sobre. Ara, traslladant al terra la forma del ventall, trobem en la superfície del terreny dues zones diferenciades: el camp interior que és un quadrilàter de poc més de 27 metres de costat en el qual hi ha les bases i, el camp exterior, d’uns 95 metres de longitud, que l’equip defensor de forma estratègica el cobreix amb la voluntat de recollir la bola llançada per l’equip rival. Entre les posicions dels jugadors al camp, destaquen les figures del llançador de pilota (en anglès pitcher), la del company receptor de la bola (catcher) i la del batedor a l’equip contrari.  
La durada d’un partit és il·limitada però acostuma a ser d’unes dues hores i mitja. El beisbol disposa d’un grapat de regles de joc entre les quals sobresurten l’eliminació dels batedors ja sigui perquè no han colpejat la pilota després de tres intents o, entre d’altres, perquè un jugador de l’equip defensor intercepta la pilota sense que hagi tocat el terra.  D’aparença similar al beisbol, existeix també el softbol que és una variant del joc realitzada per esportistes femenines.

Els orígens

Hi ha estudis que diuen que el beisbol era practicat en cultures del passat com ara els pobles perses, egipcis, grecs...  S’explica que ja  empraven un pal i una bola però sembla que era més una pràctica infantil que un altra cosa. De fet, a Anglaterra es conserva un llibre per la mainada editat el 1744 on es recull un passatemps anomenat Base-ball. Altres documents parlen que el beisbol és una adaptació del criquet i que, en emigrar a Amèrica, molts anglesos al llarg del  al segle XVIII  propiciaren l’aparició de l’esport  tal i com avui el coneixem.
Pel que fa als inicis del beisbol al país, aquest ens arribà de la mà dels intercanvis amb Cuba pels volts de l’any 1930.  En l’actualitat, entorn de l’àrea de la ciutat de Barcelona és on es concentren el major nombre d’equips que practiquen el beisbol i el softbol, com ara el CB Viladecans, CBS Gavà i el CBS Sant Boi entre d’altres.

El beisbol i el softbol per a nens i nenes      

És iniciat en les categories d’aleví, infantil, cadet i juvenil. Per a jugar-hi és indispensable que els equips vagin uniformats i portin les mesures oportunes de protecció. Les entrades completes dels partits variaran en funció dels grups per exemple 6, 7 o 9 així com també les distàncies del camp, el volum i pes de la bola o el límit horari dels partits dels més menuts. Què, anem a batejar la pilota? 

D’un temps ençà l’interès pel joc del softbol entre les noies va en  augment. D’estètica propera al beisbol, utilitza  tècniques similars i es realitza en instal·lacions esportives semblants.

http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/cavall-fort/arxiu/1112/20-deixeuvos.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada