divendres, 12 de desembre del 2014

Els Pastorets


Cavall Fort núm. 1257/1258 (2014)

Busqueu dimonis amb banyetes? Voleu veure àngels volant? Que en sabem del Naixement del Nen Jesús? Cada any, durant les festes de Nadal, en teatres de pobles i ciutats s’hi representa una de les manifestacions culturals més populars on no hi falten mai aquests personatge. Són les entranyables funcions dels Pastorets!

Els orígens
El punt de partida els trobarem en els antics drames de teatre religiós medievals que, en aquest cas i, en llatí, s’anomenaven L’officium pastorum (l’adoració dels pastors) on, segons s’explica, durant les nits de Nadal, en celebrar en les esglésies la Missa del Gall, els assistents, en mostres d’alegria col·lectiva, feien cants i balls que no sempre agradaven als responsables eclesiàstics. D’aquí que, arran unes històriques reunions que es coneixen com: El Concili de Trento (1545 – 1563), savis religiosos que hi prengueren part acordaren unes normes per evitar convertir els temples en espais de gresca. Ara bé, desaparegudes les representacions en l’interior de les esglésies es traslladaren al carrer i, després, en locals teatrals com es fa avui en dia.

Els primers escrits
Una de les mostres més antigues que s’han conservat de teatre medieval sobre Pastorets es coneix com a “Manuscrit Llabrés” s. XV i XVI. Són un conjunt de documents originaris de Mallorca dels quals 8 s’inspiren en la naixença de Jesús o en l’adoració dels pastors. Una altra escrit interessant fou publicat a Vic l’any 1887 pel prevere Miquel Saurina amb el títol “Los Pastorets en Betlem o sia Lo Naixement de Ntre. Senyor Jesucrist” on, per cert, ja hi apareix la triple estructura argumental: La lluita entre dimonis i àngels (el bé i el mal); el relat evangèlic de St. Josep i la Verge Maria (el naixement de Jesús) i el simpàtic sainet dels pastors (amb més marge de lluïment per part dels dramaturgs i els actors).

Obres calcades
A cavall de la divulgació i el divertiment, l’argument dels Pastorets ha estat copiat per diversos autors (alguns anònims) els quals han plagiat escenes o, en alguns casos, han traduït gairebé de forma literal un text anterior a un altre de posterior sense masses miraments. Per què passava això? En part perquè els escriptors utilitzaven una font d’inspiració que ja sabien que era una garantia d’èxit per representar en els teatres perquè agradava segur als espectadors fins que, l’any 1891, Frederic Soler “Pitarra” en fa una versió que marcarà un abans i un després: “El Bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga”

Els textos més sol·licitats
De representacions dels pastorets en l’actualitat se’n escenifiquen un grapat. Ara bé, a més de l’obra d’en “Pitarra”, hi ha 4 altres  propostes de referència: “Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús” de Josep M. Folch i Torres; “L’Estel de Natzaret” de Ramon Pàmies; “El Naixement de Jesús o Els Pastorets Catalans Borrego i Carquinyoli” de Lluís Millà i “El Nacimiento del Salvador o la Rendición del Esclavo” de Francesc d’A. Picas... Però, aquestes, ni de bon tros no són les úniques ja que hi ha moltes altres recreacions on, de ben segur, hi ha dimonis amb cues, pastorets amb barretina i àngels alats.

El personatges
Una característica típica en les obres de Pastorets és que hi acostumen a intervenir un nombrós grup d’artistes de totes les edats! De fet, la participació en les representacions, és considerada com una tradicional escola d’iniciació a fer teatre on, per cert, sovint s’hi hi han iniciat actrius i actors que, en alguns casos, fins i tot esdevenen professionals.
Ara bé, entre els papers de repartiment més destacats hi ha els dimonis Satanàs i Llucifer amb una colla de súbdits més dolents que la tinya; una parella de joves pastors que viuen tota mena d’aventures i que en cada versió els canvia el nom però que tothom identifica ja bé es diguin: Garrofa i Pallanga, Borrego i Carquinyoli, Lluquet i Rovello... els quals, sustenten el fil argumental de l’obra; els arcàngels Sant Miquel, Sant Gabriel amb un estol de petits àngels celestials que faran impossible les malifetes dels banyetes i, entre altres, les figures bíbliques de Sant Josep, la Mare de Déu i el Nen Jesús, el més petit de la funció!

 Per més informació:

www.cavallfort.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada