dimecres, 16 de març del 2016

Els teatres de paper


Cavall Fort núm. 1288 (2016)

Els teatres de paper
Són unes joguines on es reprodueix en tres dimensions i en format reduït els decorats i personatges que intervenen en les obres de teatre.

Els orígens
Cap a principis del s. XVIII es van popularitzar a Alemanya unes petites caixes escèniques o diorames d’un gravador anomenat Martin Engelbrecht en les quals es reproduïen escenes bíbliques amb la voluntat d’educar i entretenir les famílies benestants. Posteriorment, un segle després, a Anglaterra, un altre impressor, conegut amb el nom de William West, es va fixar que els infants jugaven a retallar figuretes d’actors que apareixien dibuixades en els programes de mà de les funcions de teatre dels adults i, a partir d’aquí, ajuntant làmines amb decorats i ninots ens arriben els teatrins.

Editors catalans
En el darrer terç del segle XIX s’interessen primer per imprimir aquestes joguines escenogràfiques a Barcelona les cases Llorens i Bosch i, després, ho faran també dues editorials dedicades en paral·lel al negoci del llibre escolar: l’Estamperia Económica Paluzie i Industrias Gráficas Seix & Barral que, finalment, l’any 1953 serà la darrera en deixar de fabricar-les perquè, com a joguet infantil, va anar caient desús.

Peces preuades
Tot i que en l’actualitat, com a joguina pedagògica en el mercat se’n dissenyen de modernes, els antics teatres de paper han esdevingut petites joies visuals convertides en artístiques peces de museu i col·leccionisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada