dimecres, 16 de novembre del 2016

Les llufes


Cavall Fort núm. 1304 (2016)

Les llufes
Són unes siluetes humanes sovint retallades en papers de diari que es pengen per fer broma a l’esquena d’alguna persona sense que se n’adoni, el 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents.

Per què  en aquesta data?
En record d’una trista efemèride d’origen religiós, la qual rememora la matança ordenada pel rei Herodes a tots els infants menors de dos anys de la ciutat de Betlem que esdevingueren, malauradament, víctimes innocents del cristianisme.

Com és que les anomenem així?
L’origen del mot està relacionat també amb la mitologia popular on s’explica que les llufes són éssers fantàstics, semblants als follets o les fades, les quals als voltants de finals d’any, silencioses i trapelles, es mofen de la gent ingènua. D’aquí que, per tot plegat, en l’actualitat, és una de les tradicions més esperades per nens i nenes de les festes de Nadal.

“Antigament les llufes eren fetes de fulles de col o altres verdures que el jovent recollia al mercat i que intentaven enganxar a la part posterior de les faldilles de les senyores”

“Entre la col·lecció que es conserva al Fons Amades hi ha una simpàtica sèrie integrada per tres ninots. Un primer dibuix original, un segon de cartolina que fa de plantilla per poder fer moltes còpies i, un darrer, retallat en paper de diari, a punt per a fer una innocentada”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada